Razvojna banka: Brojne nepravilnosti i netransparentnost u poslovanju -

Iz Finansijske policije FBiH potvrdili su da od utorka, 13. marta, obavljaju kontrolu poslovanja Razvojne banke Federacije. Ovim su potvrđeni navodi „Avaza“ koji su o pokretanju istrage u Razvojnoj banci objavili u jučerašnjem izdanju.

Zapetljano klupko

- S obzirom na vrstu i obim kontrole te period koji je obuhvaćen kontrolom, nismo u mogućnosti dati precizne odgovore na pitanja koja ste nam postavili. Finansijska policija do okončanja kontrole poslovanja Razvojne banke FBiH neće obavještavati javnost o toku i rezultatima kontrole - naveli su u odgovoru.

Kako saznajemo, u istragu je uključena i Agencija za bankarstvo FBiH, čija je nadležnost nadzor nad poslovanjem Razvojne banke.

S obzirom na niz nepravilnosti evidentiranih u toj banci otkako je nad njom potpuno kontrolu preuzela SDA, zasigurno će nadležne institucije imati mnogo posla dok ne raspetljaju klupko zapetljavano u Razvojnoj banci posljednjih godina.  

Za sada su, saznajemo, glavna meta istražitelja sve odluke donošene otkako je na čelo te banke zasjeo Salko Selman, kadar SDA, koji je, s još tri člana te stranke u Nadzornom odboru, na sve načine spriječio imenovanje troje izvršnih direktora te imenovanje nedostajućeg, sedmog člana u Nadzornom odboru, koji trenutno čine po tri člana iz SDA i HDZ-a.

Opći akti

Istraga bi trebala rasvijetliti i sve okolnosti pod kojima su posljednjih godina u Razvojnoj banci donošeni opći akti. Zakonom je, naime, utvrđeno da opće akte o sistematizaciji rada i sistem poslova i radnih zadaća, kao i druga pitanja značajna za rad ove banke, donosi Nadzorni odbor na prijedlog Uprave.

No, te akte donosio je sam Selman, krojeći ih po svom ukusu i ukusu SDA te će sve ono što se našlo u tim dokumentima biti predmet istrage, jer takvi akti nisu predloženi u skladu sa zakonom.  

Kao što smo pisali, upitni su krediti koje je dodjeljivao Selman, a što je ustvari trebao raditi Kreditni odbor od sedam članova, koji su po dužnosti članovi Uprave, a imenuje ih i razrješava Nadzorni odbor na prijedlog Uprave, iz reda izvršnih direktora.

Tajno poslovanje

Zbog netransparentnog i tajnog poslovanja Razvojne banke koje je sakriveno i od Skupštine banke i Parlamenta FBiH, za sada se ne zna ni kolika je dobit ili koliki su gubici banke. U slučaju gubitaka, koji su, kako tvrde naši izvori, evidentni u prethodnom periodu oni se pokrivaju na teret kapitala banke. No, kakvo je i koliko je ozbiljno stanje u Razvojnoj banci, očigledno će se znati tek po okončanju istrage.

Pod šapom SDA

Odluke u Razvojnoj banci donose se natpolovičnom većinom članova Uprave, koju čine predsjednik, potpredsjednik i tri izvršna direktora. A na čelu Razvojne banka danas su samo Selman i jedan potpredsjednik Uprave, jer je troma v. d. izvršnih direktora istekao mandat, a nije ispoštovana zakonska obaveza o njihovom imenovanju, nego su otpušteni. To odgovara jedino Selmanu i SDA, jer kontroliraju sve tokove novca.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara