-

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) danas je u Briselu domaćin četvrtog godišnjeg koordinacionog sastanka donatora za zapadni Balkan. 

Na otvaranju sastanka generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović naglasio je da je cilj ovog četvrtog   okupljanja donatora da se komunikacija u oblasti donatorske koordinacije u regionu podigne na viši nivo. 

- Ekonomije zapadnog Balkana su u potpunosti posvećene provedbi strategije 'Jugoistočna Evropa 2020' (JIE 2020) i pratećeg višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor koji obuhvataju značajne reforme, prilagođavanja i usklađivanja. Odgovarajuće finansiranje treba da prati ove korake. Ovaj sastanak, stoga, korisnicima i donatorima pruža odličnu priliku da razmijene informacije o stvarnim potrebama, nedostacima i mogućnostima radi uspiješnog obavljanja započetih zadataka. Ovo je ujedno i važna prilika da donatori objedine i koordiniraju svoje napore. Dobro polazište u tom smislu je procjena potreba, koju je koordiniralo Vijeće, za provedbu višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u regionu u oblasti investicija, mobilnosti i regionalne integracije - kazao je Svilanović.  

Šef Odjela za regionalnu saradnju i programe za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Colin Wolfe istakao je da je zajednički rad kroz regionalnu saradnju, koju predvodi Vijeće, veoma važan za postizanje željenih ciljeva.  

- Treba iskoristiti zamah koji je za zapadni Balkan stvoren najnovijom strategijom Evropske unije o perspektivama proširenja na zapadni Balkan. Region treba da pokaže da može raditi zajednički i ostvariti značajne rezultate. Evropska unija će pružiti pomoć u tom procesu - rekao je Wolfe i dodao da će donatori koji su se okupili na sastanku moći procijeniti mogućnosti da se i sami priključe. 

U nastavku sastanka učesnici će biti detaljno upoznati o potrebama i nedostacima u pripremi politika i reformi, na polju tehničke pomoći, izgradnje kapaciteta, kao i o potrebama za ulaganjima u cilju provedbe višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor u svakoj ekonomiji, kao i na regionalnom nivou.

Na sastanku će se nastojati postići usklađenost buduće finansijske pomoći donatora sa ciljevima strategije JIE 2020 i višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor i pri tome raspoloživa sredstva povezati sa odgovarajućim mogućnostima, izbjeći dupliciranja, te osigurati blagovremeno planiranje i prateća sredstva sa nacionalnih nivoa.

Tokom diskusije će se ukazati i na oblasti na nacionalnom te na regionalnom nivou u kojima je tehnička pomoć prijeko potrebna.  

Koordinacioni sastanak donatora se održava dan nakon potvrde programskog dokumenta strategije Jugoistočna Evropa 2020 za period od 2018. do 2020. godine u kome su jasno utvrđeni glavni prioriteti kao i plan rada, s fokusom na ciljevima, za dati period.  

Na sastanku su se okupile zainteresirane strane i korisnici iz regiona koji su uključeni u provedbu strategije JIE 2020 kao i višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) u šest ekonomija zapadnog Balkana, glavne donatorske organizacije, bilateralni donatori, druge međunarodne finansijske institucije i organizacije, regionalne inicijative i provedbene agencije kako bi se upoznali i razgovarali o mogućnostima finansiranja. 

Cilj godišnjeg koordinacionog sastanka donatora na zapadnom Balkanu je da se utvrde i koordiniraju donatorske aktivnosti u ovom regionu i da se na taj način pomogne u ostvarivanju bolje usklađenosti između razvojnih prioriteta vlasti iz regiona i područja djelovanja donatora, saopćeno je iz RCC-a. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara