-

Dok se dugogodišnji vlastodršci zabavljaju čišćenjem partije od ambicioznih karijerista, drugi poput lidera SBB-a Fahrudina Radončića pokušavaju očistiti zemlju od ambicioznih pljačkaša, pišu Prve novine.

Stavljajući u prioritet sprečavanje pljačke naše zemlje isti je pokazao da je svaki pojedinac, a posebno oni koji su u vrhu ¨nadležan¨za provođenje zakonitosti i trasiranja puta za ostvarivanje prava na rad i prava na egzistenciju radnika, a to prije svega podrazumijeva i stati u odbranu domaćih resursa.

Zadovoljstvo je vidjeti da ipak u zemlji postoje oni koji se ne libe odreagovati i ukazati na nezakonitost, što je temelj za dalju proceduru koja bi otvorila pitanje djelovanja i odgovornosti pljačkaša ove države.

Fahrudin Radončić: Nije se libio odreagovati i ukazati na nezakonitost i pljačku BiH. -

Kragujevački tajkun, Dragan Šolak, prekršio je sve principe tržišta, rukovodeći se samo sticanjem nezakonite dobiti, tačnije pljačkanjem radnika i građana ove zemlje.

Da bi spriječili dalju otimačinu Sindikat ¨BH Telekoma¨ i Sindikat hrvatskih telekomunikacija Mostar su se uključili u borbu protiv nezakonitog djelovanja Šolakovog ¨Telemacha¨ i izdali saopćenje za javnost.

U saopćenju su se osvrnuli na pasivno ponašanje onih koji su to trebali spriječiti i sankcionisati, ističući da je tim nečinjenjem ¨Telemachu¨omogućeno preotimanje pretplatnika od domaćih kompanija i nezakonito korištenje infrastrukture BiH.

I dok lider SBB-a, Sindikati SHT-a i BH Telecoma otvoreno upozoravaju javnost na nelegalne radnje i pljačku koju Šolak godinama sprovodi na račun naših građana, drugi izvlače dobro poznatu kartu ¨nadležnosti¨.

Naime, kompanija ¨Telemach¨ besplatno je koristila 30.000 električnih stubova za prijenos signala, godinama zloupotrebljavala dominantni položaj na tržištu, promjenom cijene kanala ¨Sport Klub¨ pokušavala da slomi ostale operatere nelojalnom konkurencijom, a Šolakova N1 televizija praveći sate i sate programa, uticala na javno mnijenje našeg društva, a da pri tome nije odgovarala niti jednoj instituciji države u kojoj posluje.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije s druge strane tvrde da nisu nadležni za program N1, zbog toga što je osnivač televizijskog programa ¨N1 Today¨ kompanija ¨Adria News SARL¨ sa sjedištem u Luksemburgu, koja je i nosilac dozvole izdate od nadležnog regulatornog tijela Luksemburga!?

Da se stoni tenis igra ¨lopticom nadležnosti¨ u našoj državi bi imali fenomenalne igrače ping ponga, ravne najboljim Kinezima.

Sindikat ¨BH Telecoma¨ i Sindikat hrvatskih telekomunikacija (SHT) Mostar su u saopćenju za javnost upozorili da bi zbog nezakonitih radnji ¨Telemacha¨na području naše države, veliki broj zaposlenih u sektoru telekomunikacija mogao ostati bez posla, čime bi direktno bila ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica.

Pojedini političari nazivali su Telekom ¨Zlatnom kokom¨ naše države, ali teško je ostati ¨zlatan¨ u kokošinjcu nenadležnih, posebno kada se u isti pusti lisica.

Sretna je okolnost da u našoj državi ipak postoje oni koji ne dozvoljavaju Šolaku i sličnim da haraju i iscrpljuju dobra ove zemlje, stavljajući njene i interese građana daleko ispred političkih, odnosno ličnih.

 

U NASTAVKU PROČITAJTE SAOPĆENJE:

Sindikati BH Telecoma i SHT-a Mostar o nezakonitim radnjama Telemacha

Sindikat “BH Telecoma” i Sindikat hrvatskih telekomunikacija (SHT) Mostar izdali su saopćenje za javnost o nezakonitim radnjama “Telemacha” na području BiH.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Zastupajući prava velikog broja radnika koji svoje plaće zarađuju u sektoru telekomunikacija i koji su nezakonitim radnjama “Telemacha” na području naše zemlje direktno ugroženi u ostvarivanje prava na rad i prava na egzistenciju svojih porodica, iznosimo svoje zadovoljstvo da se neko iz političkih i vladajućih struktura otvoreno suprotstavio bjesomučnoj otimačini resursa naših građana i kompanija u vlasništvu Federacije BiH. Duži niz godina svjedočimo ukazivanju pojedinaca iz domaćih kompanija na problem nelojalne konkurencije, koja je vremenom prerasla u nezakonito ovladavanje javnim resursima.

Cilj ovakog agresivnog djelovanja jeste sticanje nezakonite dobiti, koja se otima od domaćih kompanija, radnika i građana da bi završila u džepovima stranih i lokalnih moćnika.

Javnost je godinama upoznata s činjenicom da je “Telemach” nezakonito koristio infrastrukturu “Elektroprivrede BiH”, kako bi što lakše i jeftinije pružao usluge u sektoru telekomunikacija. Kako je moguće da to znaju svi osim onih koji su to trebali spriječiti ili sankcionirati. Prije svega mislimo na Vladu FBiH i upravu EP BiH, kao i inspekcijske organe na svim nivoima, koji su godinama pasivno posmatrali kako se sredstva iz drugih državnih kompanija (“BH Telecoma” i “HT Eroneta”) preljevaju u džepove stranih državljana sumnjivog profila, a na štetu svih građana Federacije. Time su uzurpatori zaobišli platiti dadžbine državi, platiti dozvole, poreze, doprinose i puniti budžete i fondove zdravstva i penzija.

Kao radnici ovih kompanija bili smo svakodnevno svjedoci da se širom FBiH mnogi organi vlasti na potpuno različit način odnose prema domaćim kompanijama i prema “Telemachu”. Tako je “Telemachu” omogućeno u mnogo navrata da izvodi radove bez građevinskih i drugih dozvola i da iza sebe ostavi nered koji bi se sanirao novcem poreskih obveznika, dok se domaćim kompanijama izdavanje dozvole za rad otežavalo u nedogled, a često i odbijalo uz banalna obrazloženja, čime se “Telemachu” kupovalo vrijeme potrebno za preuzimanje ili preotimanje pretplatnika.

Drago nam je da se napokon o ovom govori u krugovima koji mogu, a i morali bi reagovati da se bahato bezakonje dovede u okvire zakonitog djelovanja, a da se oni koji su do sada propustili da takvo djelovanje spriječe što prije pozovu na odgovornost – piše u saopćenju za javnost.

Izvor: Informativa.ba, https://www.prvenovine.com/
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara