CCI - Foto: Arhiv

Dužina trajanja zakonodavnog procesa, za zakone nad kojima je procedura usvajanja okončana, odlukama kantonalnih skupština, tokom 2017. godine, bila je prilično neujednačena. Kretala se od 57 dana, koliki je prosjek usvajanja u TK, do skoro 400 dana, koliko iznosi prosjek usvajanja zakona u PK.

Najduže je trajala procedura za donošenje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, u PK (1981 dan). Slijede Zakon o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, u ZHK (581 dan), Zakon o izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima, u KS (573 dana). A preko godinu dana trajalo je i usvajanje 2 zakona o pravobranilaštvu - Zakona o pravobranilaštvu SBK (523 dana) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu, u USK (419 dana).

-

Najkraće je trajala procedura usvajanja nekoliko zakona kojima su predlagači bili sami poslanici ili skupštinske komisije, a koji su usvojeni na istoj sjednici Skupštine na kojoj su i predloženi. To su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom obrazovanju, u USK (prijedlog poslanika Damira Hodžića, SDA), Zakon o dopunama Zakona o državnoj službi Unsko-sanskog kantona (prijedlog Komisije za pravdu, ljudska prava, građanske slobode i jednakopravnost spolova), Zakon o izmjenama Zakona o Univerzitetu u Bihaću (Komisija za obrazovanje, nauku, kulturu, sport i mlade), Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, u USK (poslanik Hasić Sanil, DF), Zakon o dopuni Zakona o organizaciji i nadležnostima organa uprave i upravnih organizacija, u USK(poslanik Hasić Sanil, DF), Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, u TK (prijedlog poslanika Mirze Omerdića, SDA), Zakon o izmjenama i dopunam Zakona o državnoj službi u TK (prijedlog Komisije za obrazovanje, sport, kulturu i mlade), Zakon o USK PK TK ZDK BPK SBK HNK ZHK KS K10 69 383 57 66 89 166 236 142 153 174 Prosječna dužina trajanja zakonodavnog procesa, za zakone usvojene u 2017. godini Kontakt osoba: Ana Lučić, koordinator za medije, [email protected], 063-396-519. izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde (prijedlog poslanika Nene Zuke, NS), Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine (Mirsad Pindžo, samostalni poslanik).

Kada je u pitanju zakonska procedura, Centri civilnih inicijativa već duže vrijeme zagovaraju potrebu ograničavanja vremena trajanja procedure usvajanja zakona, od njegovog pojavljivanja u formi nacrta pa do njegove realizacije u formi prijedloga, na maksimalno 6 mjeseci, nakon čega bi zakon trebao da se automatski povlači iz procedure i vraća predlagaču, kako bi se povećala efikasnost u ovom kontekstu.

Oznake: #CCI #BiH
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara