Svjedok odbrane Elvir Džibrić nakon što se konačno pojavio u sudnici poslije više neuspjelih poziva pred Sudskim vijećem u potpunosti je priznao da je u svom dopisivanju sa Azrom Sarić, koje je ocijenio kao flertovanje, lažno predstavio da joj se prijeti, jer joj se udvarao.

On se tokom cijelog saslušanja javno izvinjavao te je govorio da je zbog svoje nepromišljenosti izazvao velike neugodnosti Radončiću i optuženima, ali i svojoj porodici.

Sarićka jedno, Džibrić drugo! 

Njegovo svjedočenje u sudnici razotkrilo je da je Radončiću praktično podmetnuto da je prijetio Sarićki i da mu je na osnovu toga određivan dodatni pritvor.

Naime, Džibrić je u SIPA-i saslušan 18. februara 2016. godine, a Tužilaštvo je imalo namjeru njegovim iskazom potvrditi Sarićkine navode date desetak dana ranije da joj se tobože prijeti i da ju je o tome upoznao Džibrić.

Ujedno su tužioci Sarićkin iskaz o navodnim prijetnjama željeli iskoristiti da bi je stavili u program zaštite svjedoka, a da nisu prije toga uopće ni provjerili da li je njen iskaz tačan. Upoređujući dva datuma, da je Sarićki povjerovano, a da je od Džibrića iskaz, koji je suprotan njenom, uzet tek deset dana kasnije, Radončić je zaključio kako je to jasan „način pakovanja Tužilaštva“!

Međutim, Džibrić je danas pojasnio da je Sarićku upoznao na poslovnoj mreži Linkedin te da su flertovali dva-tri sata. Na pitanje Muhidina Kape, člana advokatskog tima Radončićeve odbrane, da li mu je SIPA-i rečen razlog njegovog pozivanja, on je kazao da je pitan da li poznaje Radončića i Keljmendija.

- Rekao sam im da te ljude u životu nisam vidio, niti sam s njima imao bilo kakve kontakte – rekao je on.

Kapo ga je pitao da li je Sarićka od njega tokom flertovanja pričala da ima problema te da li je od njega tražila bilo kakvu pomoć. On je kazao da se ne sjeća, ali da stoji iza iskaza koji je dao u SIPA-i.

Duboko izvinjavanje tokom svjedočenja 

Advokat ga je pitao da li je Sarićki rekao da je uposlenik jedne ambasade, a Džibrić je kazao da se možda pogrešno izrazio jer radi u Njemačkoj.

No, Kapo je nakon toga pročitao Džibrićev iskaz u kojem je Sarićki govorio “da je s Kosova došao tim“ te da treba promijeniti mobitel, pripaziti na stan te s kim se druži. Džibrić je priznao da je to kazao Sarićki, ali je dodao da je je lagao da bi pridobio njenu naklonost.

- Nikad nisam radio za domaću ili stranu službu, niti sam uposlenik ijedne ambasade, sve sam to izmislio zbog Azre Sarić – pročitao je Kapo iz Džibrićevog iskaza, a ovaj je rekao da je to istina.

 

Advokat Kapo pitao je Džibrića da li je svjestan da je svojim postupcima prouzrokovao velike neugodnosti Radončiću, a on je još jednom uputio izvinjenje. Nakon toga Kapo je javio da će u sudski spis uložiti Sarićkin zapisnik o saslušanju, a u kojem se navodi da joj Džibrić piše kako joj je život ugrožen.

Lider SBB-a pitao je svjedoka da li je ikada u komunikaciji sa Sarićkom spomenuo ime Fahrudin Radončić, a on je odgovorio ne.

Tužiteljica Suada Pašić pitala je Džbrića da je slao poruke Azri Sarić s ciljem da je uplaši ili da joj se približi, on je odgovorio: „Da joj se približim“.

Inače, Džibrić je nekoliko puta ponovio da je on slobodan muškarac i da mu se Sarićka dopala pa je odlučio da se dopisuje s njom ne znajući da će njegov flert biti iskorišten da se drugim licima nanese šteta.

Bešić-Kurteš: Azra Sarić nije bila uznemirena niti uplašena

Saslušane su i dva svjedoka odbrane trećeoptužene Bilsene Šahman, Jasminka Bešić – Kurteš, Sait Muradić te svjedokinja čije ime prema sudskoj odluci mediji ne smiju spominjati.

Bešić – Kurteš kazala je da je prisustvovala zabavi koju je organizarala „Farmavita“ u hotelu „Park“ u Vogošći te da joj se Sarićka koja je tu bila nije činila uznemirenom ili preplašenom.

Ona je kazala da je na zabavi ostala do samog kraja te da ju je Sarićka koju poznaje poslovno tu noć odvezla kući.

Na upit advokatice Mirne Delalić da li je eventualno u vozilu Sarić izgledala uznemireno ili zabrinuto svjedokinja je odgovorila da to nije primijetila.

- Kao magistar farmacije i neko sa 30 godina radnog staža mogu procijeniti kada je neko uplašen. Niko od 150 uposlenika koliko je bilo na zabavi nije primijetio da je Azra Sarić bila uplašena – odgovorila je Bešić- Kurteš.

Tužiteljica Elvira Stanojlović pitala je svjedokinju da li je ona razgovarala sa svih 150 prisutnih na zabavi, Bešić-Kurteš je odgovorila: „Niste ni vi razgovarali“.

- Da li je tačno da ste odbili da se pozdravite sa Sarić u restoranu - pitala je tužiteljica, na šta je ona odgovorila: “Strpala je nevinu ženu u zatvor, šta je očekivala, naravno da sam joj odbila ruku“.

Muradić: Šahman nije željela biti direktorica „Apoteka Sarajevo“

Svjedok Muradić, generalni direktor JU „Apoteke Sarajevo“, kazao je da dobro poznaje Bilsenu Šahman, ali da ona nikada nije pretendirala na mjesto direktora ove ustanove.

- Ona je uglavnom insistirala da se ja kandidiram. Izabrao me je Upravni odbor, jer sam imao najbolji program rada i rezultate. Bila su još tri ili četiri muška kandidata – pojasnio je svjedok.

Radončić je upitao svjedoka da li je morao proći neku neovisnu komisiju za izbor koja pravi rang listu te ostale zakonske procedure za izbor na funkciju.

- Da, apsolutno. Bilo nas je troje na rang listi i ja sam imao najbolje rezultate – pojasnio je Muradić.

Svjedokinja čiji je identitet zaštićen, a inače se radi o bivšoj uposlenici „Farmavite“ kazala je da je tokom proslave u hotelu „Park“ u Vogošći Sarićka plesala cijelu noć te se veselila sa ostalim gostima, među kojima je bio i bivši direktor JU „Apoteke Sarajevo“ Nedim Hrelja.

Ova svjedočenja potvrđuju tezu odbrane da Sarićka, koja je prijavila da joj je Šahman prijetila svojim „veselim“ ponašanjem, iste večeri nije govorila istinu.

Advokatica Mirna Delalić kazala je novinarima nakon okončanog ročišta da iskazima ovih svjedoka pobijeni navodi optužnice.

 

Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara