Pet najvećih poreskih dužnika, prema spisku Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u januaru su državi dugovali više od 55, 6 miliona poreza.

Na vrhu liste dužnika, gotovo redovno i to duže vrijeme pojavljuje se pet istih – sarajevski javni prevoznik Gras, kompanija MB Kekerović iz Laktaša, Đuša iz Fojnice, Federalna direkcija za robne rezerve, te kompanija Mass iz Bijeljine.

Prvo mjesto

Sarajevski Gras već dugo drži prvo mjesto sa 22,108. 624 KM duga. U ovoj kompaniji ruže ne cvijetaju od rata, a česte promjene menadžmenta, nikakva poslovna vizija, veliki broj radnika, izraubovana vozila... te još bezbroj problema, uz dug poreza, pritišću ovu firmu. S vremena na vrijeme govori se o njenom gašenju, ali niti jedna kantonalna Vlada do sada nije imala snage za takav potez. Kratkoročne mjere, očekivano, nisu donijele nikakve promjene.

Kompanija „MB Kekerović“ iz Laktaša u januaru je dugovala više od 11,5 miliona. Vlasnik Milan Kekerović prije godinu i pol osuđen je na 14 godina i pet godina zatvora zbog organiziranog kriminala, odnosno utaje poreza, pranja novca, teške rađe i carinske prevare.

Sud je Kekeroviću oduzeo protupravno stečenu imovinu u iznosu od 3,8 miliona KM i nekretnine. Istom presudom optužena je i njegova kompanija, također za poresku utaju i pranje novca, te likvidirana.

Optužnica u ovom predsmetu podignuta je krajem 2013. godine nakon što je inspektor UIO BIH Regionalnog centra Banjaluka u kontroli „MB-Kekerović“ otkrio fakturu drugog obveznika. Detaljna kontrola pokazala je da su ova, ali i još 22 kompanije nazakonito ostvarile povrat poreza. Budžet je oštećen za 9,6 miliona KM.

Vjerovali ili ne

Priča o kompaniji „Đuša“ iz Fojnice, koja duguje nešto više od 9 miliona poreza, slobodno bi mogla ići u rubriku „Vjerovali ili ne“. Vlasnik i osnivač kompanije (tako se vodi na papiru) je Fikret Polutan, koji ima tek četiri razreda osnovne škole. Njega je na prevaru za vlasnika postavio Amir Pošković. Porodica Polutan dobila je naknadu od 300 KM i motornu pilu

Pravi vlasnik je preminuo, milionski dugovi su ostali, a Firket Polutan vlastiom imovinom odgovara za dug firme.

U top 5 najvećih dužnica obavezno se smješta i Direkcija za robne rezerve. Visina poreskog duga je 6,542.000 KM.

„Prvi mafiozo RS“

Firma Mass.d.o.o. bivši Dado petrol, veže se za ime Aleksandra Mandića i njegovog oca Momčila. Više puta mijenjala je i naziv, a i vlasnika, a na kraju je dug od 6,4 miliona registriran kao imovina izvjesnog Nenada Jovanovića, a na osnovu lažene lične karte.

Momčilo Mandić, policajac, prvi je ratni ministar pravde u Vladi Republike Srpske, a na posljednjim izborima u Srbiji ušao je u Narodnu Skupštinu s liste Šešeljevih radikala.

Biljana Plavšić Mandića je nazvala „prvim mafiozom RS“.

Nevjerovatnih 4,5 milijardi KM

Iako zvanična statistika u 2017. godine bilježi rast prikupljenih direktnih i indirektnih poreza, ukupni poreski dug u BiH (po osnovu direktnih i indirektnih poreza) iznosi nevjerovatnih 4,5 milijardi KM, objavio je krajem godine CCI.

Pri tome, samo za direktne poreze (poraz na platu, doprinosi za PIO, zdravstveno osiguranje, nezaposelnost, itd) dug iznosi oko 3,8 milijardi KM. Poređenja radi, ukupni poreski dug je skoro 4 puta veći od posljednjeg višegodišnjeg aranžmana s MMF-om.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara