-

Druga debata o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju, koju je organizovao Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u Zvorniku, izazvala je veliko interesovanje, ali i aktivnu diskusiju okupljenih građana, poduzetnika, predstavnika javne uprave i privrednih društava kao i organizacija mladih, srednjoškolaca i studenata.

Domaćini debate bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, a u diskusiji su aktivno učestvovali domaći i regionalni eksperti.

- Osnovni cilj naših aktivnosti je da ukažemo na važnost lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, a na ovaj način imamo priliku da se sretnemo sa ljudima iz različitih sfera i sagledamo njihova iskustva i potrebe, ali i da istaknemo značaj pokretanja lokalnih inicijativa - izjavio je Wigemark ukazujući na geografski značaj Zvornika i cijele regije Birač.

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio istakao je značaj projekta kojeg provodi Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

- Smatramo da je ključno pitanje prije svega motivisati građane BiH, a posebno mlade ljude, da aktivnije uzmu učešće u procesu evropskih integracija - istakao je Del Vechio.

Glavne teme o kojima se diskutovalo tokom debate, odnosile su se na rješavanje brojnih administrativnih problema koji opterećuju privredu, ali i mogućnostima za pristupanje fondovima Evropske unije namjenjenih razvoju turizma i podršci poduzetništva mladih u Zvorniku.

Govoreći o ulozi lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, regionalni ekspert Mirjana Stanković, navela je primjere dobrih praksi iz Republike Srbije i naglasila važnost aktivnog učešća građana u svim segmentima funkcionisanja lokalne uprave.

-Debata kojoj smo danas prisustvovali i diskusija u kojoj su građani otvoreno razgovarali o svim problemima predstavlja primjer dobrog javnog dijaloga - zaključila je Stankovićeva.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat 'Lokalna zajednica prEUzima inicijativu' u okviru  kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne  debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU, saopćili su organizatori. 

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara