-

Za ovo zaista ne morate biti milijarder, da biste uživali u vinu kao da je najprestižnije i najskuplje na svijetu. Dovoljno je da znate ova četiri manevra koji će obogatiti ukus vina tako da doživite ukuse na potpuno drugačiji način.

PROCIJEDITE

Dekantacija je proces u kome se vino odvaja od taloga, koji iskusni hedonisti smatraju neodoljivim dijelom vinskog iskustva. Srećom po nas somelijere amatere, može se obaviti i pomoću obične cjediljke za čaj koju svako ima u kući.

IZBLENDIRAJTE

Već smo pisali kako ekspresna dekantacija koju može da sprovede i standardni kućni blender značajno popravlja ukus vina. Blendirajte na najjače 30 do 60 sekundi i odmah poslužite.

PROMUĆKAJTE

Uzmite bocu u ruke, otvorite je i sipajte oko 30 ml u čašu. Zatim zatvorite flašu i dobro je protresite oko pet sekundi. Kada mjehurići nestanu, poslužite vino.

ZAVRTITE

Vjerovatno ste primjetili da pravi poznavaoci zavrte vino u čaši prije nego što ga probaju. To nije neki zastarjeli ritual, somelijeri se kunu da se ukus vina zaista može poboljšati nakon 30 sekundi vrtenja u čaši, jer kiseonik miješa sa vinom čime se ublažuju tanini i obogaćuje aroma.

Oznake: #vino
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara