-

Addiko Bank zagovara dijalog i dogovor na relaciji banka-klijent radi konačnog rješenja problema kredita s valutnom klauzulom švicarski franak (CHF).

Direktorica Addiko Bank Sarajevo Sanela Pašić i direktor Addiko Bank Banja Luka Mario Ivanković danas su u Sarajevu prezentirali podatke o CHF kreditima u BiH, te šta je dosad poduzeto da se riješi taj problem.

Naveli su da je broj korisnika CHF kredita drastično smanjen, te je dosad konvertovano i zatvoreno oko 92 posto svih plasiranih CHF kredita.  

- Trenutno je ostalo 708 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank Sarajevo, od čega 260 korisnika i dalje uredno vraćaju kredit, a 448 ne vraćaju, niti žele konverziju kredita. Addiko Bank je ponudila konverziju kredita uz otpise od 30 posto do 50 posto preostalog duga i ostalih troškova (administrativne takse, notarske usluge i sl.). Ponuda tim ljudima i dalje je otvorena, a naš cilj je da problem rješavamo bilateralno, direktno sa klijentima ili sa Udruženjem Švicarac – kazao je Ivanković. 

U BiH Addiko Bank je naslijedila taj problem od Hypo banke, te ga je odlučila riješiti kroz dobrovoljnu konverziju uz, kako navode, više nego korektne uslove i olakšice.

Što se tiče legalnosti tih kredita, kako je istaknuto, Vrhovni sud FBiH i Vrhovni sud RS su u svom mišljenju/presudama potvrdili legalnost valutne klauzule.

Direktori u Addiko banci su naveli da Nacrt zakona o konverziji, koji je u parlametarnoj proceduri u Parlamentu FBiH (sličan nacrtu koji je odbijen od  Narodne skupštine RS) nije u skladu sa brojnim zakonima, te da je  prijetnja pravnoj i ekonomskoj stabilnosti zemlje. Naglasili su da banka i nadležne institucije ne podržavaju usvajanje zakona o konverziji kao rješenje.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara