Nova studija je pokazala kako se kod starijih osoba kod kojih se s godinama povećava sve više osjećaj brige i straha nerijetko razvije Alzheimerova bolest.

Gerijatrijska psihijatrica u bostonskoj bolnici Brigham and Women’s Faulkner dr. Nancy Donovan  je sa suradnicima ustanovila kako se pojačani simptomi anksioznosti povezuju s visokom razinom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata, nakupina u živčanom tkivu, koji se inače povezuju s razvojem Alzheimerove bolesti u mozgu starijih ljudi s normalnim kognitivnim funkcijama.

Dr. Donovan tvrdi kako rezultati njihove studije upućuju na to da pojačani simptomi anksioznosti mogu biti i rani znak Alzheimera. Procjenjuje se da s tom bolešću u Sjedinjenim Državama danas živi oko 5 i pol milijuna ljudi, a oko 5,4 milijuna ih je starije od 65 godina.

Svi  su tipovi demencije, pa tako i Alzheimerova bolest, uzrokovani smrću moždanih stanica. Točni uzroci Alzheimera nisu potpuno jasni, no znanstvenici ipak vjeruju kako u procesu ključnu ulogu imaju beta-amiloidi. Zbog toga je zanimljiv rezultat spomenute nove američke studije koja je pokazala kako anksioznost ima veliku ulogu u povećavanju razine beta-amiloida kod starijih osoba, objavljeno je u časopisu American Journal of Psychiatry.

Prijašnje su studije pokazale kako i depresija i anksioznost mogu biti indikatori Alzheimera, s obzirom na to da se simptomi tih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti.

U studiju je ključeno 270 odraslih osoba u dobi od 62 do 90 godina s normalnim kognitivnim funkcijama. Svi oni su jedanput godišnje tijekom petogodišnjeg razdoblja bili podvrgavani pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se mogla odredila razina beta amiloida u njihovom mozgu. Simptomi tjeskobe i depresije su kod sudionika studije ustanovljeni pomoću pitanja gerijatrijske skale depresije (GDS).

Znanstvenici su tako ustanovili kako su odrasle osobe s pojačanim simptomima anksioznosti u cijelom tom petogodišnjem razdoblju imale također višu razinu beta amiloida u mozgu.

Dr. Donovan je poručila da je svakako potrebno provesti neka dodatna istraživanja kako bi se potvrdile navedene pretpostavke, no da se na anksioznost kod starijih osoba može utjecati, a samim time i na odgađanje pojave Alzheimerove bolesti.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara