-

Ovih dana svjedočili smo još jednom rašomonu u režiji Dubravka Čampare, SDA tužioca, te o još jednom njegovom profesionalnom krahu u montiranoj optužnici protiv nekadašnjeg sekretara Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Nikole Šege, koji je ovih dana obeštećen sa nešto manje od 200.000 KM.

Nikola Šego našao se na udaru kriminalne hobotnice, sa još 3 službenika ovog Ministarstva u tada spektakularno nazvanoj aferi „CEMT dozvole”.

Međutim, mnogo je prljavštine, koja je pratila silno nezakonje koje se radilo u ministarstvima, kada su u pitanju ove dozvole za međunarodni cestovni promet. Ogroman novac se uzimao, a uzima se i danas, kako bi se dobila dozvola više, jer to znači ogromnu zaradu prevozniku koji je posjeduje.

No, Nikola Šego vjerovatno nije ni sanjao, u tom periodu, kada je mjesecima bio pritvoren, da je tužiocima Čampari i njegovom šefu Boži Mihajloviću nešto sasvim drugo u planu i interesu, a CEMT dozvole su samo iskoristili za eliminaciju službenika koji nije htio da učestvuje u isplaniranom kriminalu u režiji porodice Mihajlović.

Oni su pošto-poto naumili da uzmu poziciju sekretara ministarstva, jer nisu mogli pored nekorumpiranog Šege, da uspostave centar za izdavanje dozvola u međunarodnom prometu svim vozačima kamiona i autobusa u BiH.

Kada su spremili sekretara Šegu u pritvor, uz pomoć Šemsudina Mehmedovića, na poziciju sekretara se postavlja, prvo kao v.d., lgor Pejić, nepoznati administrativac iz Ministarstva.

Postavljen je jer je pristao sprovesti plan koji je pripremljen u krugu porodice Mihajlović. Naime, supruga Bože Mihajlovića je kao ispitivač imenovana u centar za izdavanje dozvola vozačima u međunarodnom prometu sa sjedištem u jednom zapadnohercegovačkom gradiću. Pejić je bio zadužen da provede procedure, za koje je bilo zaduženo njegovo Ministarstvo i da niti jedna druga ustanova ne ispuni uslove koje je Pejić propisao. Iako je sarajevski Mašinski fakultet ispunio sve zadate uslove na vrlo perfidan način je odbijen, tako da je Mihajlovićeva supruga postala alfa i omega polaganja ispita u međunarodnom cestovnom prometu. Uz to mogli su uticati i na dobijanje CEMT dozvola, preko Pejića koji sada, potpuno zaštićen od bilo kakvih istaraga od Mihajlovića i Čampara, „trguje svim dozvolama za masne naknade”. Reketirane firme su po mnogo lakšoj proceduri dolazile i do CEMT dozvola, ali i do dozvola za njihove vozače u međunarodnom cestovnom prometu.

Ovo i nije bila neka tajna medu prevoznicima, ali niko nije imao hrabrosti o ovome progovoriti javno, znajući da bi družina Mihajlović-Čampara-Pejić odmah tu kompaniju stavili na „crnu listu” i sigurno bi mogli staviti ključ u bravu.

A do tada Mihajlović čekajući suđenje za bezočnu krađu novca iz vlastitih spisa, traži da mu državu plati troškove advokata, izrugujući se javnosti, dok supruga sa lgorom Pejićem suvereno vlada procesima u međunarodnom cestovnom prometu, čuvajući zajdničke nekretnine po Sarajevu i Hrvatskoj.Evo, novinari su, uz pomoć insajdera, uradili svoje i posložili stvari po redoslijedu, ukazali na neviđeno drsku korupciju, a silne agencije za provođenje zakona su jedine ovlaštene da krenu u ozbiljnu istragu i privedu licu pravde korumpirane počinitelje.

Izvor: Informativa.ba, https://urbanfeniks.net
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara