Univerzitetski profesor i akademik Smail Čekić izjavio je danas na tribini posvećenoj historijskim činjenicama o 9. januaru, da je "paradržavna tvorevina Srpska Republika formirana na nelegalan i nelegitiman način, kršeći ustavno-pravni sistem i teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Republike BiH, ugrožavajući ličnu i imovinsku sigurnost svih njenih građana".

Čekić je naveo da je 9. januara 1992. godine u Republici Bosni i Hercegovini formirana srpska paradržavna tvorevina pod nazivom "Srpska Republika Bosna i Hercegovina" te da su nakon toga urađene sve pripreme pod režimom Srbije i Crne Gore za izvršenje akta genocida.  

- Formiranjem srpske paradržavne tvorevine u Republici BiH, 9. januara 1992., javno je i potpuno otvoreno obznanjen subjektivni, mentalni, psihološki element genocida - namjera za izvršenje genocida u Republici BiH - ocijenio je Čekić na javnoj tribini "Historijske činjenice o 9. januaru - Genocidna ideologija i politika paradržavne tvorevine Srpske Republike Bosne i Hercegovine".

Istakao je da je "paradržavna tvorevina Srpska Republika formirana po neposrednim direktivama, naredbama, instrukcijama i smjernicama političkog i vojnog rukovodstva Srbije i Crne Gore i njihove nacionalističke političke, intelektualne i vjerske elite, a uz aktivnu i neposrednu podršku Jugoslavenske narodne armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije".

Predsjednik Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost Miladin Vidaković smatra da je 9. januara Osnivačka skupština pokušala da svojim odlukama i deklaracijama izoluje srpski narod od drugih, da napravi 'čiste etničke cjeline' te da BiH ili dijelove pripoji Srbiji.

- Užasnut sam i stidim se kao pripadnik srpskog naroda, što se danas širom Republike Srpske, a posebno u Banjoj Luci obilježava 9. januar koji je donio puno nesreća i zla narodima u Bosni i Hercegovini - kazao je.

Mišljenja je da narod u RS-u zaslužuje bolje vođe te da zbog zločina, ubistava i genocida, taj datum ne zaslužuje da bude obilježavan.  

Svečanim defileom počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na Trgu Krajine u Banjoj Luci danas je obilježen 9. januar kao "dan RS-a", koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara