-

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU uspješno implementiraju program "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH-SME-CSF)", a nakon jedne i pol godine dvogodišnjeg projekta, osigurano je 15,7 miliona eura EBRD/EU kredita za malo poduzetništvo, te se očekuje da će mala preduzeća primiti više od četiri miliona eura grant sredstava iz fondova EU.

Iz EBRD-a navode da je najveći problem privatnog sektora i malih i srednjih preduzeća, osim administrativnih barijera, nedostatak kapitala te da iskustva razvijenih zemalja pokazuju da je poduzetnicima potrebno osigurati povoljne finansijske poticaje čime bi se osigurala sredstva za investiranje.

Šef ureda EBRD-a u BiH Ian Brown rekao je da su zadovoljni uspjehom programa i zahvalni EU na kontinuiranoj podršci.

- Komplementarni smo u našim ciljevima, a naš pristup i zajednički rad omogućuju nam da utječemo na razvoj privrede u Bosni i Hercegovini - kazao je Brown.

Šefica Odjela operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Andrea Vera istakla je da je EU uspostavila dugoročnu saradnju s EBRD-om u provedbi programa podrške malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, dopunjujući kredit EBRD-a grantom iz IPA sredstava.

- Ti programi omogućili su značajne prednosti. Iskustvo EBRD-a u politici malih i srednjih preduzeća u EU ima za cilj omogućiti maksimalne beneficije i daljnje sinergije, olakšavajući uvođenje standarda EU kroz pružanje adekvatnih savjetodavnih usluga kao i bolji pristup finansijskim sredstvima - dodala je Vera.

Tekuća podrška EBRD-a i EU usmjerena je na unaprijeđenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na domaćem, regionalnom i evropskom tržištu, kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblasti zaštite na radu, zaštite okoliša, te sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

Kroz EBRD kreditnu liniju do sada je finansirano 58 projekata, od kojih su 44 projekta već finalizirana i verifikovana, a pet će biti verifikovano kroz dva mjeseca. Najviše finansiranih projekata je iz drvoprerađivačke industrije (22 posto), metaloprerađivačke industrije (12 posto) i prehrambene industrije (10 posto).

Mljekara "Pađeni" iz Bileće je jedna od kompanija koja je svoje poslovanje uskladila sa direktivama EU, te čiji proizvodi su od 2016. prisutni na tržištu EU.

Direktor mljekare Nenad Vukoje rekoa je da ih je EBRD/EU projekt motivisao da završe započetu investiciju koja je ove godine iznosila oko 800.000 eura.

Pojasnio je da su završili cjelinu koja je u mogućnosti preraditi oko 60.000 litara mlijeka na dan u 30 različitih proizvoda, a kroz projekt uspjeli nabaviti liniju za pakovanje jogurta u boce i agregat za proizvodnju električne energije, te proširiti objekat proizvodne hale, saopćeno je iz EBRD-a.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara