-

Na glasu je i kao afrodizijak. Inače, sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju dužim izlaganjem zraku

Iako nisu srodne biljke, anis (Pimpinella anisum) i zvjezdasti anis (Illicum verum) imaju slična svojstva. Za to je zaslužan hemijski spoj anetol, koji se pojavljuje u obje biljke te im daje karakterističnu aromu i ljekovitost. Anis se već stoljećima važi za olakšavanje probave, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u stomaku.

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sistema. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga koriste i protiv astme.

Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima koriste za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kad bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije nivo opadaja dužim izlaganjem zraku.

-

Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki ouzo i francuski pernod. Također se često koristi za začinjanje hljeba, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.

U vanjskoj upotrebi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Zvjezdasti anis također posjeduje estrogenski učinak, dakle izaziva mjesečnicu, olakšava porođaj i potiče izlučivanje majčina mlijeka. Tu se biljku također smatra afrodizijakom, a baš kao i anis, čest je sastojak lijekova protiv kašlja i bronhitisa.

-

Japanski i indijski naučnici otkrili su da zvjezdasti anis učinkovito djeluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija. Za pripremu čaja kašičicu  zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šoljicu kipuće vode (za djecu samo pola kašičice anisa).

Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuhati i u mlijeku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.

Oznake: #ANIS #čaj
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara