-

 

Kompanije 20th Century Fox, Panasonic Corporation i Samsung Electronics su predstavili ažuriran i unificiran certifikacijski program za otvorenu platformu dinamičkih metapodatka, bez naknade, za High Dynamic Range (HDR), nazvanu HDR10+, koju su prošle godine objavili na sajmu IFA.

HDR10+ platforma će uskoro biti na raspolaganju kompanijama čiji sadržaj je direktno dostupan korisnicima, na televizorima ultra visoke definicije, Blu-ray uređajima za reprodukciju/ rekorderima i proizvođačima set-top box-ova kao i dobavljačima SoC-a, bez naknade, samo uz nominalnu administrativnu taksu. Kompanije mogu vidjeti novi logotip, saznati više o licencnom programu, uključujući krajnje specifikacije, usvojiti ugovore i prijaviti se za primanje obavijesti kada tehničke specifikacije za HDR10+ postanu dostupne na http://www.hdr10plus.org. Osim toga, alati za izradu metapodataka Ultra HD Blu-ray razvijeni su s trećim stranama i uskoro će biti dostupni za kreatore sadržaja koji omogućavaju Ultra HD Blu-ray playerima da uđu na tržište. Detalji o prenosu sadržaja i formatu interfejsa za platformu za stvaranje sadržaja uskoro će biti objavljeni. 

HDR10+ će ponuditi istinsko i vrhunsko HDR iskustvo gledaocima putem uređaja za program certifikacije koji će osigurati tačan prikaz kreativne namjere izražene u sadržaju. Također, poboljšanja u okviru samog toka rada za stvaraoce će potaknuti povećanu produkciju vrhunskog HDR sadržaja.

Program licenciranja HDR10+ omogućiće zainteresiranim kompanija potrebne tehničke i ispitne specifikacije za primjenu HDR10+ tehnologije na način da održavaju visoku kvalitetu slike i daju svakom proizvođaču mogućnost primjene dinamičkog mapiranja tonova inovativno. Prateći certifikacijski program osiguraće da proizvodi koji ispunjavaju standarde HDR10+ imaju dobar kvalitet slike i da pružaju kreativnu namjeru filmskih reditelja i snimatelja. Certificirani proizvod će sadržavati HDR10+ logotip, koji će značiti da se radi o izvrsnom kvalitetu slike.

Ključni aspekti programa licence uključuju:

• Prednosti za proizvođače uređaja (npr. TV, Ultra HD Blu-ray, OTT STB itd.), pružaoce usluga za distribuciju sadržaja, proizvođače SoC-a, izdavače sadržaja i pružaoce alata za izradu sadržaja.

• Bez naknade po jedinici

• Nominalna godišnja administrativna naknada za proizvođače uređaja, proizvođača SoC-a i pružaoce usluga distribucije sadržaja.

• Tehnička specifikacija, testna specifikacija , HDR10+ logo / vodič za logo, patenti iz tri kompanije direktno vezane uz tehničku specifikaciju i specifikaciju ispitivanja.

• Certifikat za uređaje provodi ovlašteni nezavisni centar za testiranje.

Nakon što licencni program HDR10+ bude otvoren, tri kompanije-osnivači će ugraditi HDR10+ tehnologiju u sva buduća izdanja Ultra HD filmova, odabranih televizora, Ultra HD Blu-ray playera / rekordera i drugih proizvoda.

"Nama je bilo bitno stvoriti otvoreni sistem koji je fleksibilan i koji pruža iskustvo gledanja koje je mnogo bliže kreativnoj namjeri stvaraoca filmskog sadržaja", rekao je Danny Kaye, izvršni potpredsjednik 20th Century Fox-a i direktor Fox-ove Inovativne laboratorije. "Zajedno s kompanijama Samsung i Panasonic nastojimo standardizirati proces licenciranja koji olakšava saradnju između partnera, uključujući kreatore sadržaja, televizore i proizvođače uređaja, kako bi se i ta tehnologija uključila i poboljšao doživljaj gledanja za svu publiku".

Podrška za HDR10+ i dalje raste i kompanije se raduju primjeni 3C specifikacija i programa certificiranja. Više od 25 kompanija koje se bave različitim industrijama izrazile su snažan interes za podršku platformi HDR10+, što dodatno osnažuje put do uspjeha.

Amazon Prime Video, prvi provajder streaming usluga za isporuku HDR10+, učinio je čitavu Prime Video HDR videoteku dostupnom u HDR10+ sadržaju širom svijeta. Katalog Prime Video HDR10 + uključuje stotine sati sadržaja kao što su Prime originalne serije The Grand Tour, nominirana za Golden Globe® The Marvelous Mrs. Marsel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick i The Man u High Castle plus stotine licenciranih naslova.

Warner Bros. Home Entertainment će podržati HDR10+ kako bi omogućio rješenje  dinamičkih metapodataka za Warner Bros sadržaj za Samsung, Panasonic i ostale HDR10+ 4K HDR TV uređaje. "Warner Bros. je uvijek nastojao pružiti najbolje iskustvo kućne zabave nove generacije za svoje korisnike", rekao je Jim Wuthrich, predsjednik Odjela za američku i globalnu strategiju u kompaniji Warner Bros. Home Entertainment. "S HDR10+ dinamičkim metapodacima, WB može još preciznije dovesti filmsku viziju naših izdanja iz 2018 godine i naš veliki katalog sa više od sedamdeset pet HDK naslova u svaki dom na širokom rasponu TV uređaja koji imaju HDR10+."

Nova tehnologija HDR10+ optimizira kvalitet slike na zaslonima nove generacije pomoću dinamičkog mapiranja tonova kako bi pružila varijacije kadrova i scena kad je riječ o osvjetljenju, zasićenosti boja i kontrasta, što poboljšava sam doživljaj gledanja. Tehnologija HDR10+ optimizira rad mnogih 4K TV-a ultra visoke definicije, omogućujući reprodukciju na širokom rasponu TV uređaja nove generacije, čime je korisničko iskustvo bliže izvornom cilju kreativnosti koje se nalazi u holivudskim filmovima.

"Povezivanjem know-how-a i tehnologije ove tri kompanije koje su i osnivači, HDR10+ ima potencijal da isporuči značajne prednosti kad je riječ o kvalitetu slike kako gledaocima tako i stvaraocima", rekao je Toshiharu Tsutsui, direktor Odjela poslovanja sa TV uređajima u kompaniji Panasonic. "Prema tome, Panasonic predviđa široku podršku HDR10+."

"Samsung je posvećen tehnološkim inovacijama na našim televizorima, a HDR10+ predstavlja evoluciju kvalitete prikaza za najbolji mogući doživljaj gledanja", izjavio je Jongsuk Chu, viši potpredsjednik Odjela za poslovanje sa vizuelnim zaslonima u kompaniji Samsung Electronics. "Također smo dizajnirali HDR10+ platformu kako bismo potaknuli budući razvoj i nastavili da isporučujemo i dalje poboljšanu tehnologiju u godinama koje dolaze".

20th Century Fox, Panasonic i Samsung će pokazati tehničke demonstracije HDR10+ tehnologije na CES 2018. Akreditirani novinari ili strane zainteresirane za licencirani program mogu poslati e-mail na: chris.bess@fox.com  za više informacija. Akreditirani novinari mogu vidjeti Panasonic-ov HDR10+ tehnički demo u njegovim prostorijama u MGM Grand konferencijskom centru. Tehnološki demo za HDR10+ biće održan na Samsungovom premijernom dešavanju u Enclave-i u Las Vegasu 7. januara/siječnja.

Da biste saznali više o programu licence za HDR10+, obratite se uredu za izdavanje dozvole za HDR10+ na info@hdr10plus.org.

O Twentieth Century Fox Home Entertainmentu

Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC (TCFHE) vodeća je svjetska kompanija za marketing, prodaju i distribuciju svih Foxovih produkcijskih, stečenih i partnerskih filmskih i televizijskih programa treće strane. Svake godine TCFHE proširuje svoj nagrađivani globalni portfolio proizvoda s uvođenjem novih zabavnih sadržaja kroz etablirane i nove formate uključujući DVD, Blu-ray ™, Digital i VOD. Twentieth Century Fox Home Entertainment je podružnica 20th Century Fox, kompanije 20th Century Fox.

O Panasonicu

Panasonic Corporation je svjetski lider u razvoju različitih elektroničkih tehnologija i rješenja za korisnike kad je riječ o potrošačkoj elektronici, u domaćinstvu, automobilskoj industriji  i B2B poslovanju. Ove godine, 2018. kompanija slavi svoju 100-tu obljetnicu postojanja. Kompanija se širila na globalnom nivou, a trenutno posluje sa 495 podružnica i 91 povezanih kompanija širom svijeta, čime je zabilježila konsolidiranu neto prodaju od 7.343 biliona jena za godinu koja je završila 31. marta/ožujka 2017. godine. Obavezujući se za nove vrijednosti kroz inovaciju kroz razčičite linije djelovanja, kompanija koristi svoje tehnologije u cilju stvaranja boljeg života i boljeg svijeta za svoje korisnike. Da biste saznali više o Panasonic-u: http://www.panasonic.com/global

O kompanijiSamsung Electronics Co.Ltd:

Samsung Electronics Co., Ltd. nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost s prilagođenim idejama i tehnologijama, redefinirajući svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema, memorije, sistema LSI i LED rješenja. Za najnovije vijesti molimo posjetite Samsung Newsroom na http://news.samsung.com.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara