-

Dana 14. decembra 2017. godine, na sjednici Općinskog Vijeća Centar, odbijena je inicijativa za povratak Fudbalskog kluba Sarajevo u budžet Općine Centar. Naime, petnaest vijećnika je podržalo inicijativu, a jedanaest je bilo onih, koji nisu digli svoju ruku za podršku FK Sarajevo.  

Obaveza je i sveopća praksa da lokalna zajednica podržava, u skladu sa svojim mogućnostima, razvoj sporta i istaknutih sportskih kolektiva. Primjera je mnogo. U Kantonu Sarajevo, Općina Novo Sarajevo u šestocifrenom iznosu podržava premijerligaša iz pomenute Općine, prepoznavši vrijednost i značaj ulaganja u sport. Grad Zenica i općinsko vijeće ponajveći su izvor prihoda tamošnjeg premijerligaša, dok Općina Bijeljina između 40 i 50% učesvuje u budžetu svog najvećeg fudbalskog kluba. Isto je i sa Kaknjem, Visokom i mnogim drugim sredinama, u kojima je središnje okupljalište sport, u ovom slučaju fudbal.

-

A Općina Centar? Na jučerašnjoj sjednici vijećnici su drugu godinu za redom odbili su da uvrste Fudbalski klub Sarajevo u simboličnom iznosu u općinski budžet za narednu godinu, kojim bi se dodatno unaprijedili uslovi korištenja terena za polaznike naše Škole fudbala na Koševu. Fudbalski klub Sarajevo je, prethodno, upoznao sve vijećnike sa detaljnim potrebama i prijedlogom saradnje između Općine i kluba, te se klub obratio svim Općinama iz Kantona Sarajevo, ali smo prije svega, očekivali podršku Općine iz koje naš klub i dolazi.

Sulejman Memo Haljevac, istinski borac za sport, mlade i FK Sarajevo -

Obzirom da FK Sarajevo uredno izvršava svoje obaveze prema državi, te poštuje i posluje prema zakonskim procedurama, postavlja se pitanje zbog čega klub nema podršku lokalnih vlasti, a oni, koji su višemilionski dužnici državi, uživaju u značajnoj podršci.

Pogledajte kako su općinski vijećnici glasali u slučaju inicijative za FK Sarajevo -

Vijećnike koji nisu podržali inicijativu FK Sarajevo, Senadu Bosno, Hamdiju Hasanovića, Lejlu Khattab, Edina Mirojevića, Salku Pašovića, (SDA), Samira Fazlića, Antona Rajića, Amru Zulfikarpašić (NS), Ahmeda Gerina (SP), Veliju Katicu, Seada Srnu (SV), želimo ponovo upoznati sa činjenicama;

  • Fudbalski klub Sarajevo je najveći sportski klub u Bosni i Hercegovini, gradu Sarajevu i Općini Centar i zahvaljujući svojoj bogatoj historiji i velikim igračkim imenima koji su nosili sveti dres, predstavlja ponos svih građana, kojima je bordo boja blizu srca.
  • Fudbalski klub Sarajevo uplaćuje na mjesečnoj bazi najviše direktnih poreza u Općinski budžet (70.000KM), te se između ostalog, i plate vijećnika isplaćuju od poreza, koje klub uplaćuje. Godišnje naš klub izdvaja iznos od 1.000.000 KM na ime poreza. 
  • FK Sarajevo je uz podršku navijača, kao i uz veliku podršku Općine Centar uspio da privuče stranog investitora, koji je prepoznao jedan kvalitetan projekat i ispravne sportske vrijednosti našeg kluba. U vrlo kratkom ruku Sarajevo je uz podršku većinskog vlasnika upravljačkih prava u Skupštini kluba uspjelo da približno 2.000.000 KM uplati na ime zaostalih poreza na račun države, omogućivši na taj način brojnim, bivšim uposlenicima pravo penzije. Prilikom sklapanja dogovora, koji je historijski i jedinstven do dana današnjeg za bh. sport, dato je čvrsto obećanje od predstavnika vlasti da će nastaviti sa podrškom FK Sarajevo, i tako biti rame uz rame sa vlasničkim struktura na putu do uspješnog i evropskog Sarajeva, koje će biti dostojan predstavnik Općine Centar, grada Sarajeva i naše domovine.
  • Fudbalski klub Sarajevo je posljednja dva ekipna trofeja na najvećem rangu u Bosni i Hercegovini donio u Općinu Centar. Riječ je o trofeju pobjednika Kupa BiH 2013/14, te šampionskoj titulu 2014/15, a upravo je naš domaći susret na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović-Hase“, protim njemačkog predstavnika Borusije Minhengladbah, sa 30.000 gledalaca, najgledaniji sportski događaj u Općini Centar, gradu i državi u posljednjih, više od 10 godina, a naš klub svakodnevno okuplja više od 400 polaznika u svojom Omladinskom pogodinu i usmjerava dječake i djevojčice ka sportu.
  • Naš interes, a i interes svih prijatelja Kluba jeste da održavamo sport, radimo na popularizaciji fudbala u BiH, edukujemo mlade kroz sportske aktivnosti, te da promovišemo Općinu, grad i našu državu na svim takmičenjima časno i pošteno, uz veliki trud i zalaganje za ostvarivanje najvećih sportskih rezultata.

Općina Centar je uvijek bila podrška Klubu, kako poslovno tako i moralno, te je FK Sarajevo istu smatra strateškim partnerom na putu do uspjeha. Naš klub vjeruje da će na predstojećoj sjednici Općinskog Vijeća odobriti inicijativu vezanu za FK Sarajevo, te da će vijećnici promijeniti svoj stav i podržati razvoj FK Sarajevo, kako bi se višegodišnja saradnja između Općine i kluba nastavila.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara