-

Crna Gora želi da u što skorijem vremenu bude aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, jer to doprinosi tome da državni sistemi budu organiziraniji, istaknuto je to nakon današnjeg susreta ministara odbrane BiH i Crne Gore Marine Pendeš i Predraga Boškovića.

Ministar Bošković, koji sa delegacijom Crne Gore boravi u službenoj posjeti BiH, napomenuo je da će aktivacija MAP-a biti novi podsticaj razvoju demokratije i vladavine prava, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

- Naše iskustvo u posljednjih 11 godina, otkako je Crna Gora ponovo stekla svoju nezavisnost, je da je to bila pokretačka snaga da još brže krenemo u reformske procese koji su i doveli do toga da Crna Gora postane 29. i najmlađa punopravna članica NATO-a - naglasio je Bošković.

Dodao je da je to novi podsticaj drugom vanjskopolitičkom prioritetu države, a to je članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da je Crna Gora u tom smislu veoma napredovala izražavajući nadu da će uskoro imati konkretne rezultate.

- Svima u regionu je potrebno mnogo više budućnosti i mnogo manje prošlosti, jer smo svi jednako mali da možemo živjeti zajedno i zajednički gledati u budućnost koja, ako smo pametni, može biti veoma prosperitetna u cilju da region postane umjesto "potrošač" sigurnosti, onaj koji će pružati sigurnost u regionu ali i šire - zaključio je Bošković.   

Na sastanku je naglašeno da je cilj dobru saradnju s državama regije podići na viši nivo posebno kada je odbrana u pitanju jer bez obzira na dobre bilateralne odnose između BiH i Crne Gore saradnja može biti još bolja posebno kada je u pitanju odgovor na krizne situacije.

Ministrica Pendeš ocijenila je da je današnja posjeta još jedna potvrda dobrih odnosa dviju zemalja između kojih nema otvorenih pitanja, dodajući da je i za BiH od izuzetnog značaja činjenica da je Crna Gora ove godine postala članica NATO-a.

Podsjetila je da je cilj BiH da u budućnosti bude članica tog vojno-političkog saveza, ali prije toga potrebno je aktivirati MAP, ističući da je i danas potvrđeno da Crna Gora u potpunosti podržava BiH kada je u pitanju aktivacija MAP-a.

Na sastanku su usaglašena i polja buduće saradnje poput civilno-vojne saradnje posebno u slučaju prirodnih nepogoda jer su se obje zemlje ove godine suočile s požarima pa bi bilo dobro imati organiziraniji pristup tom problemu, a zato će biti potrebno uspostaviti i pravni okvir.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara