-

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko jučer je u Briselu učestvovao je na 13. godišnjem sastanku ministara SEETO-a te na prvom sastanku ministarskog vijeća EU - Prometne zajednice zapadnog Balkana.

Na sastanku ministara SEETO-a ministar je, između ostalog, istakao da će nedvojbeni prioritet nakon gašenja SEETO-a ostati međusobno povezivanje nacionalnih cestovnih mreža sa TEN-T mrežom Evropske unije, odnosno proširenje sveobuhvatne i osnovne mreže na zapadni Balkan. U tom smislu, Ministarstvo komunikacija i prometa, odnosno Bosna i Hercegovina, će preduzeti sve mjere iz nadležnosti kako bi, uz podršku Evropske komisije, ovaj cilj bio realiziran.

U svom izlaganju na prvom sastanku ministarskog vijeća EU - Prometne zajednice zapadnog Balkana, u prisustvu komesarke za promet Violete Bulc, direktora za zapadni Balkan Generalnog direktorijata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Genoveve Ruiza Calavere i ostalih predstavnika Evropske komisije, ministar Jusko je naglasio odlučnost u potvrdi evropskog opredjeljenja Bosne i Hercegovine, kao strane potpisnice sporazuma, kroz integraciju prometnog tržišta ugovornih strana na osnovu relevantne pravne stečevine.Komesarki Bulc su predstavljeni projekti i uručene aplikacije za tri projekta: Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661, vrijednosti 1.022.055 eura, Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661 za most Gradiška, vrijednosti 5.110.027 eura, i Ruta 2b, rekonstrukcija dionice ceste E-762, Brod na Drini (Foča) - Hum (Šćepan Polje), uključujući međudržavni most Bosna i Hercegovina - Crna Gora, vrijednosti 19.836.178 eura, ujedno potvrđujući potpunu posvećenost realizaciji triju prioriteta Evropske komisije: integracije granično-kontrolnih operacija, cestovne sigurnosti i efikasnosti prometne mreže i prometnih usluga.

Zaključujući izlaganje, Jusko je ministre i učesnike skupa izvijestio da će Bosna i Hercegovina prilagoditi interne mehanizme evropskim standardima, sve radi pojednostavljenja realizacije odredbi ugovora, pozivajući na zajednički rad na ostvarenju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva svake od strana potpisnica.


Na bilateralnom sastanku, ministar Jusko i sekretar Ministarstva Igor Pejić su također informirali komesarku Bulc o inicijativi i pokrenutim aktivnostima na obnovi Unske pruge, a svi dokumenti će biti dostavljeni komesarki nakon okončanja procedura, najkasnije prilikom njene posjete Bosni i Hercegovini početkom maja 2018. 

Na marginama ministarskih sastanaka, ministar Jusko održao je sastanak s generalnim direktorom EUROCONTROL-a Frankom Brennerom i upravom EUROCONTROL-a.


Jusko je informirao generalnog direktora Brennera o pripremama u vezi s potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i saradnji na pitanjima potrage i spašavanja u međugraničnim prostorima, dok je EUROCONTROL na prethodnu inicijativu ministra Juske imenovao kontakt osobe za pripremu EYOF-a, a Bosna i Hercegovina će kao članica EUROCONTROL-a imati 50-dnevnu besplatnu tehničku podršku.

Nakon obilaska službenih prostorija i predstavljanja Evropske mreže za upravljanje zračnim prometom, ministar Jusko je inicirao rješavanje pitanja uspostavljanja sistema za omogućavanje avionskih operacija u vrijeme magle, pa će uprava EUROCONTROL-a u sljedećem periodu poduzeti mjere na rješavanju tog pitanja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara