-

Završetka radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrada pravosudnih institucija u Banja Luci, Osnovnog suda i Okružnog suda u Banja Luci, obilježena je jučer.

Tokom ceremonije brojnim zvanicama su se obratili šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini amabasador Lars Gunnar Wigemark, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci Milenko Milekić, predsjednica Okružnog suda u Banjoj Luci Marija Aničić-Zgonjanin i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zahvalivši se Evropskoj uniji, vladama Norveške i Švedske, i bosanskohercegovačkim vladama na izdvojenim sredstvima za rekonstruciju pravosudnih zgrada, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je istakao činjenicu da grad Banja Luka nikada nije imao namjensku zgradu za sud te da je rekonstrukcijom i dogradnjom Osnovni sud u Banja Luci, po prvi put, dobio prostorije koji su namijenjene funkcionisanju suda.

- Vladavina prava ne smije da bude samo deklaracija, ona mora da bude oživotvorena u svakodnevnom životu i u jednakosti ljudi pred zakonom, a vladavina prava podrazumijeva resurse i infrastrukturu - rekao je, između ostalog, Tegeltija.  

Wigemark je govorio o važnosti vladavine prava i jednakosti svih građana pred zakonom, naglasivši da je vladavina prava jedna od najznačajnih vrijednosti Evropske unije. Takođe je uputio čestitke na novim i obnovljenim zgradama, rekavši da je sada Osnovni sud u Banja Luci infrastrukturno bolji od mnogih sudova koji se nalaze u Evropi.

Ceremonija je okončana obraćanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je rekao da je obnova i dogradnja „zaista divan poklon“, zahvalivši se ambasadoru Wigemarku na svemu što je Evropska unija dala kako bi se izgradili objekti sudova, sanirali i lijepo uredili.  

Za rekonstrukciju i nadogradnju ovih pravosudnih zgrada uloženo je više od šest miliona konvertibilnih maraka, od kojih je najveća sredstava, preko pet miliona, izdvojila Evropska unija putem IPA programa za rekonstrukciju i izgradnju pravosudnih institucija. Značajan je doprinos i Vlade Švedske i Vlade Norveške, koji se konkretno odnosi na izradu projekte dokumentacije i nabavku namještaja, te doprinos Vlade Republike Srpske u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Kada je riječ o konkretnim radovima, glavni zahvat na zgradi Okružnog suda u Banja Luci predstavlja nadogradnja četvrtog sprata. Ugrađen je lift i obavljeni su manji zahvati u arhivskim prostorijama i prizemlju, reorganizovane su kancelarije na ostalim spratovima te izgrađene dvije nove sudnice. Prije rekonstrukcije i nadogradnje sprata sud je imao površinu 2283,45 m². Sud je sada dobio 534,90 m² novog korisnog prostora na četvrtom sprat i ima ukupnu površinu od 2818,35 m².

Glavni zahvat projekta na zgradi Osnovnog suda u Banja Luci predstavlja izgradnja južnog krila zgrade sa podrumom, prizemljem i četiri sprata, kao i aneksa između dva postojeća dijela zgrade sa podrumom i prizemljem. Ukupna površina zgrade iznosi 2450,60 kvadratnih metara novog korisnog prostora.   

VSTV BiH će i dalje ulagati napore u obnovu zgrada sudova i tužilaštava. Rekonstrukciju i modernizaciju objekata pratit će i adekvatna opremljenost sa IKT, audio i video opremom za snimanje suđenja kako bi se postigla veća efikasnost u radu pravosudnih institucija, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara