Predsjednica Alumni asocijacije George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini Ankica Tomić -

Predsjednica Alumni asocijacije George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini Ankica Tomić pitanje žene u globalnom terorizmu ocijenila je kao važno društveno i sigurnosno pitanje, iako je to, kako je istakla, nepoznata i neistražena tema o kojoj se u medijima, stručnim i naučnim krugovima ne posjećuje dovoljno pažnje.

Tomić je to izjavila uoči okruglog stola o temi "Žene u globalnom terorizmu" koji je danas u Sarajevu organizirala Alumni asocijacija George Marshall Centra u BiH, u saradnji sa George Marshall Centrom te uz podršku OSCE Misije u BiH i NATO štaba u Sarajevu.

- Željeli smo potaknuti raspravu o ovoj temi jer se u pozadini svega što je povezano s terorizmom nalaze i pitanja povezana s diskriminacijom, kršenjem ljudskih temeljnih prava, kršenjem međunarodnih i domaćih standarda u vezi s pravima žena i uopšte s ljudskim pravima - pojasnila je.

Također, dodaje da su željeli i motivirati sve društvene aktere da daju svoj doprinos i u prevenciji ove sigurnosne pojave te da pokušaju iznaći načine u slučaju povrataka osoba s područja ratišta iz, naprimjer, Iraka ili Sirije.

- O tome se jako malo razgovara - zaključila je predsjednica Alumni asocijacije u BiH, dodajući da to nije samo pitanje koje se tiče sigurnosnih institucija, policije i pravosuđa već je pitanje koje je bitno za cijelo društvo.

Vojno-politički komentator Hamza Višća naglasio je da je terorizam dugo smatran muškim svijetom, u kojem je žena imala ulogu posmatrača, podrške, uplakane majke ili sestre, bez ikakve mogućnosti da utiče na proces radikalizacije ili deradikalizacije osobe koja je ušla u organizacije nasilnog ekstremizma ili terorizma.

Napomenuo je da se u tom smislu posljednjih godina percepcija mijenja, ne samo na način da žena ipak može da učestvuje u terorističkom aktu ili aktu nasilnog ekstremizma, već i da može bitno uticati na njihovu prevenciju i eventualnu resocijalizaciju ili rehabilitaciju osoba koje se vraćaju s ratišta ili su povratnici iz nekih kriminalnih akata.

Ukazao je na bitnu činjenicu, a to je da je porodica prva koja može prepoznati promjenu u ponašanju svog djeteta te da je porodica, nažalost, zadnja koja će priznati da je to prepoznala, ali da je i zadnja koja prekida odnose s djetetom koje je krenulo stranputicom.

- Baš ta činjenica da je porodica zadnja koja prekida odnose, a najčešće je u pitanju majka, je činjenica koja se može iskoristiti u procesu prevencije - istakao je.  

Obrazložio je da, u tom smislu, postoje tri načina da se žena angažira u procesu prevencije ili deradikalizacije. Prvi je da se žena, odnosno majka, osposobi u projektima na jačanju svijesti ljudi u pogledu pogubnosti terorizma tako da može detektovati promjenu ponašanja djeteta, kada je dijete zainteresovano za terorističke organizacije ili je već uključeno u njih.

- Drugi način je da pri povratku osoba s ratišta ili zatvora majka ili supruga učestvuje u deradikalizaciji djeteta ili muža te da spriječi njegovo ponovno uključivanje u terorističke organizacije, dok je treći način da sve programe koji se rade podredimo principu rodne ravnopravnosti - pojasnio je Višća.    

Stručnjak iz George Marshal Centra Drew Beck ocijenio je pitanje žena u globalnom terorizmu izuzetno značajnim te istakao da se George Marshal Centar bavi različitim pitanjima, ali da je borba protiv terorizma jedno o najvažnijih.

- Priznavanje značaja uloge žene u borbi protiv terorizma je od ključnog značaja, stoga mi je drago što učestvujem na današnjem događaju, na kojem će govoriti predavači iz alumni asocijacija - kazao je Beck.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara