Prema već ustaljenoj praksi i odluci Općinskog vijeća Ilidža  donesenoj na posljednjoj sjednici u  16 MZ na području općine Ilidža održane su  javne rasprave o Nacrtu Budžeta za 2018. godinu., Građani su imali priliku dati svoje prijedloge, primjedbe, mišljenja i sugestije na Nacrt budžeta Općine Ilidža za 2018. godinu.
Također, građani su imali priliku da pismeno dostave svoje prijedloge za Budžet 2018. godine (putem  e-mail-a i mjesnih zajednica).Izrada provedbeno planske dokumentacije, izgradnja saobraćajnica i semaforizacija, izrada vodovodne i kanalizacione  mreže u ulicama Butmirska cesta  i Plavi  put, nastavak  regulacije male Tilave, izgradnja sportskih ploha i dječijih igrališta,   samo su neki od prioriteta stanovnika MZ Butmir u 2018. iznesenih na zboru građana 6. novembra 2017. Godine. Trajno riješiti  pitanje vodosnabdjevanja   u naselju Donji Kotorac, izvršiti regulaciju  vodotoka Tilave, izvršiti zamjenu oglasnih table, neki su od zahtjeva stanovnika MZ Donji Kotorac, rečenih iste večeri. Stanovnici MZ SokolovIć-Kolonije smatraju da je potrebno hitno pokrenuti aktivnosti   na izgradnji tramvaj  pruge Ilidža-Hrasnica, izvršiti rekonstrukciju kanalizacione mreže  u ulicama Ibrahima hafiza Riđanovića, djela ulice Francuske revolucije, lijevi krak Nihadije, izgraditi  kod dječijeg igrališta u ulici Huseina Đoze  plohu za velikih šah na otvorenom,  namijenjem penzionerima. Rečeno je to na zboru građana  ove MZ 7. novembra 2017. godine.

Neki od prioriteta  stanovnika Hrasnica I su:  izgradnja putne komunikacije na dionici  od platoa parking prostora na mezarju Kovači  do spoja sa Igmanskom cestom ,  asfaltiranje djela ulice Put spasa  od broja 8 do 16, rekonstrukcija djela ulice Gaj  od broja 18, izvršiti rekonstrukciju djela vodovodne mreže od rezervoara na Igmanu do kuća u ulici Bunica, rekonstruisati i sanirati  postojeća dječija igrališta.Na zboru građana MZ Hrasnica II, koji je održan 8. novembra 2017. zahtjevi građana ove MZ su : pokrenuti aktivnosti na izgradnji tramvaj  pruge Ilidža-Hrasnica, nastaviti na legalizaciji  bespravno izgrađenih objekata, kao  i aktivnosti  na izradi RP Kovači, asfaltiranje ulice Ribnjača, projektovanje, izgradnja i dogradnja  distributivne gasne mreže  u ulicama u kojima nije urađena  prema uslovima na terenu.

Usvajanje RP za naselje Pejton, rekonstrukcija ulice Gliše Jankovića, izgradnja niske rasvjete  na pješačkoj  stazi u ulici Emira Bogunića Čarlija od apoteke do stare željezničke stanice, zatražili su, između ostalog,  stanovnici  MZ Centar 9. novembra 2017.godine.

  U MZ Lužani 9. novembra  zatraženo je da u 2018. se postave sigurnosne kamere video nadzora, rekonstrukcija ulice Ramiza Jašara, nastaviti sa asfaltiranjem  ulice Karima Zaimovića  od broja 5 do broja 18, izgradnja nedostajeće kanalizacione mreže u naselju Vrutci , sanacija oštećenih  oglasnih table.

U MZ Vreoca  samo neki prioriteti su : izgradnja pješačke staze  na potezu  od raskršća ulica Lužansko polje –Blažujski drum  prema magistralnom  putu  M-17, rekonstrukcija sijaličnih mjesta u ulici Blažujski drum, otvaranje kombi linije Ilidža-Vreoca-Lužansko polje.

 Za stanovnike MZ Vrelo Bosne prioriteti u 2018. treba  da budu  izgradnja  kružnog toka na raskršću magistralnog puta  M-17-Plandište-Vrelo Bosne , asfaltiranje ulice Mitrići, izgradnja sportske plohe u ulici Bosankih  ljiljana.U MZ Blažuj  građani su iznijeli slijedeće : izrada RP naselja Vlakovo, nastavak rekonstrukcije ulice Remze Ahmetovića, Vlakovo polje, Nadosjek, izgradnja sportske sale za Sedmu osnovnu školu.   

U MZ Rakovica: postaviti kamere  u ulici Rakovička cesta ( kod škole) rekonstrukcija ulica Bistrički šut, Gornja mahala, Kakrinjski put, Šamin gaj, nastavak izgradnje druge faze  vodovodne  mreže, regulacija dijela Zeničkog potoka kao  i Rukodolskog potoka . U MZ  Osjek prioriteti su : pristupanje izradi   izmjena  i dopuna RP za prostore gdje nije izgrađena provedbeno planska dokumenacija,  čišćenje vodotoka rijeke Zujevine, kao i nastavak radova na regulaciji korita rijeke Zujevine. Rekonstrukcija ulice Trg Oteškog bataljona, asfaltiranje malog  parkinga u ulici Fadila Hadžića, izgradnja dječijeg sportskog igrališta, neki su prioriteti stanovnika MZ Otes. MZ Stup: izgradnja kanalizacione mreže u ulici Zabosnice, Bregovi izgradnja mosta na rijeci Dobrinji u ulici Pijačna, nastavak gasifikacije za preostale ulice na području MZ , izrada RP Doglodi , usvajanje RP Azići 2. Izgradnja osnovne škole, rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Nike Kolumbića, izgradnja mosta na rijeci Dobrinji, postavljanje klupa na platou ispred ambulanti  i MZ , samo su neki od zahtjeva stanovnika Stup II. U MZ Stupsko brdo  građani smatraju da u 2018. prioriteti trebaju biti  asfaltiranje i rekonstrukcija ulice Munira Gavrankapetanovića na potezu od spoja sa ulicom dr. Kasima Begića do ulaza u Stupsku pijacu,kao i krpaža ulica na području cijele mjesne zajednice, dogradnja javne rasvjete  u  ulici Džemala Bijedića između  zgrade Avaza i Doma penzionera  te izgradnja ambulante porodične medicine i apoteke u prizemlju Doma kulture. Podsjećamo, Općinsko vijeće Ilidža na devetoj redovnoj sjednici održanoj 26.oktobra 2017.godine utvrdilo je Nacrt Budžeta općine Ilidža za 2018. godinu u iznosu 24.500.000 KM i uputilo ga je  na javnu raspravui. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara