-

Kako Bosni i Hercegovini ne bi bile izrečene nove sankcije od Energetske zajednice, potrebno je usvojiti zakonodavstvo u oblasti električne energije i gasa, istaknuto je danas nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s članovima Države regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

Ministar Šarović je kazao da ne želi spekulirati o tome kakve će te sankcije biti, ali je podsjetio na oštra upozorenja iz Energetske zajednice u vezi sa ovim pitanjem. Nove sankcije za BiH mogle bi biti izrečene već 14. decembra na ministarskom sastanku u Prištini.

Ponovio je da je Federacija BiH dostavila svoje mišljenje o zakonu, ali još se čeka mišljenje Republike Srpske.

Ranije je i Šarović najavljivao da će zakone uputiti u parlamentarnu proceduru bez mišljenja RS-a, a danas je naglasio da za to još postoji mogućnost, ali bi pametnije bilo sačekati to mišljenje jer se time osigurava podrška u parlamentu BiH.

Osim sankcija koje prijete BiH, te zakone potrebno je donijeti kako bi se zakonodavstvo BiH uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i zbog činjenice da su zakoni zastarjeli i treba im modernizacija i bez njih to će biti prepreka razvoju energetskog sektora, a BiH će i ostati bez značajnih sredstava koja su joj namijenjena kroz inicijativu za zapadni Balkan i kroz IPA fondove.

- Procjena je da se neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona eura grand sredstava i povoljnih kredita i oni koji opstruiraju donošenje ovih zakona štetu čine i građanima i cijelom energetskom sektoru u BiH koji ima mogućnosti da bude najzdraviji dio ekonomije BiH - jasno je naglasio Šarović.

Podsjetio je i da je taj zakon ranije i usaglašen, on je rezultat dogovora entitetskih ministara energetike, a o tom zakonodavstvu i njegovom karakteru mišljenje su dale i ekspertne radne grupe oba entiteta te ministar očekuje da će i RS u najskorije vrijeme dati pozitivno mišljenje o njemu.

Na sastanku je još istaknuto da je za BiH važno uraditi zakonodavstvo za implementaciju Drugog energetskog paketa zbog čega je BiH već ranije i dobila sankcije Energetske zajednice te su pozvane sve institucije da ulože dodatni napor da se zakon iz te oblasti, koji je usaglašen, uputi u parlamentarnu proceduru.

Razgovarano je i o Energetskoj strategiji BiH i usvajanju okvirnog strateškog dokumenta za energiju na nivou BiH, a istaknuto da su novac za taj dokument osigurali Ministarstvo i Velika Britanija i radi se o milion KM.

Tim sredstvima urađene su energetske strategije Federacije BiH i RS-a te je kreirana Okvirna energetska strategija BiH koja je kompilacija dvije entitetske strategije. No i u tom slučaju nedostaje saglasnot iz Republike Srpske.

Predsjedavajući DERK-a Nikola Pejić ocijenio je da je osnovna namjera sastanka bila da se podupre efikasnost u svim tim aktivnostima te je naglasio da DERK daje punu podršku Ministarstvu.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara