-

Federalna vlada usvojila je izvještaj o realiziranim aktivnostima Implementacijske jedinice projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini" za Federaciju BiH od 1. 7. 2017. do 30. 9. 2017. godine, koji se sastoji od tri komponente.

U prvoj, koja se odnosi na građevinske radove, nakon provedene kompletne tenderske procedure, pokrenuti su građevinski radovi na 14 javnih objekata.

To su osnovne škole „Ivana fra. Frane Jukića“ Sivša (Usora), „21. mart“ Doboj-Jug, „Vareš Majdan“ Vareš, „15. april“ Kakanj, „Isak Samokovlija“ Sarajevo i „Gazi-ferhat beg“ Jablanica (Tešanj), Gimnazija „Rizah Odžečkić“ Zavidovići, Dom zdravlja Tomislavgrad, Županijska bolnica „Fra. Mihovil Sučić“ Livno, Policijska akademija - objekt A, Sarajevo, Zatvor Igman, Sarajevo, Zatvor Bihać, Federalno ministarstvo financija, Sarajevo i JU Zavod Pazarić - Paviljon 8, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federacije BiH.

Za ovu godinu planirani su radovi na dodatnom javnom objektu u Kantonu Sarajevo i na četiri javna objekta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U drugoj komponenti odabrani konsultanti izvršili su edukaciju energetskih menadžera u općinama i županijama u kojima se implementiraju radovi energetske efikasnosti u 2017. godini. Realizirane aktivnosti odnosile su se na ranije ugovorene usluge promocije i komunikacije. Potpisani su ugovori s odabranim konsultantima.

Treća komponenta osigurava efikasno projektno upravljanje od strane PIU-a putem financiranja eksperata, obuka za PIU osoblje i pokrivanje operativnih troškova.

U dosadašnjem dijelu projekta ukupno je utrošeno 14,28 milijuna maraka, od čega u razdoblju VII. – IX. 2017. 616.724 maraka.

U tom razdoblju je, u skladu sa sporazumom s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije i odlukom Vlade, uplaćeno 161.569 maraka za sufinanciranje jednog objekta.

U skladu sa zaključcima misije Svjetske banke, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je uputilo zahtjev za pokretanje procedure za produženje projekta Federalnom ministarstvu financija, prema kojem bi on trebao trajati do 31. 12. 2019. godine.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara