-

Naša stranka ističe da plan zaštite okoliša Kantona Sarajevo za period 2016.-2021. ne propisuje mjere kojima ga je moguće i realno primijeniti.

Zbog toga ova stranka smatra da je plan donesen “samo da bi ga Vlada imala”. Zastupnici Naše stranke  glasali su zato protiv ovog plana na protekloj sjednici kantonalne skupštine koja ga je većinom glasova odobrila, naveli su na današnjoj pres-konferenciji potpredsjednici Naše stranke  Nasiha Pozder i Edin Forto.

U prilog tvrdnji da potezi kantonalne vlade ne govore o njenoj iskrenoj namjeri i mogućnostima da provodi planske mjere, naveli su da petogodišnja primjena plana iziskuje 220 miliona KM, a da je u nacrtu kantonalnog budžeta za 2018., za jednu od planiranih mjera, predviđeno je pet puta manje od potrebnog iznosa za zaštitu okoliša.

- Sa ovom dinamikom implementacije mjera, Sarajevo će još 20 godina biti najzagađeniji glavni grad u Evropi - kazali su predstavnici Naše stranke na pres-konferenciji.

Zbog izostanka efikasnih mjera, problem će u jednom trenutku eskalirati baš kao i problem vodosnabdijevanja, predviđaju zastupnici Naše stranke.

Sarajevo je prošlo intenzivnu gasifikaciju i potvrdu neplanske gradnje, ali nije naučena tadašnja lekcija niti uvažena preporuka struke da se ne grade visoki objekti u kotlini rijeke Miljacke. Naprotiv, vlasti legaliziraju “betonizaciju”, neplansku gradnju, ističu iz Naše stranke.

Smatraju da Vlada treba da ponese odgovornost zbog gradnje visokih objekata na području naselja Otoka u Sarajevu, gdje se u zimskim mjesecima u zraku nerijetko bilježi visoka koncentracija zagađujućih čestica, naveli su predstavnici ove stranke na pres-konferenciji i dodali da je planirana i gradnja nove kotlovnice na području Alipašinog mosta.

Mišljenje struke je da bi masovno utopljavanje objekata, kao način za postizanje energetske efikasnosti, značajno umanjilo problem zagađenja, ali taj proces odvija se veoma sporo po mišljenju Naše stranke.

Glavni grad Bosne i Hercegovine trebalo bi da ima mrežu stanica za mjerenje čistoće zraka, ali trenutno ima samo dvije-tri, rečeno je također na pres-konferenciji.

Ističući da sumnjaju u provodivost odobrenog kantonalnog plana zaštite okoliša za period 2016.-2021. godina, predstavnici Naše stranke kazali su i da je u gradu trenutno oko 40.000 nelegaliziranih objekata, koje bi, u cilju rješavanja problema, trebalo legalizirati, uključiti u sistem centralnog grijanja i utopljavanja, odnosno energetske efikasnosti.

Predstavnici Naše stranke navode također da kantonalni plan potcrtava opasnost zagađenja od individualnih ložišta na čvrsto gorivo, kao i da je kantonalna vlada potrošila dosta vremena u pripremi novog plana nakon što je istekao prethodni.

Zastupnici te stranke u kantonalnoj skupštini tražit će od Vlade odgovore na pitanja koliko je mjera realizirano iz prethodnog plana i koliko je novca povučeno u tom cilju iz evropskih fondova, rečeno je također na pres-konferenciji.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara