Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo -

Osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom što znači da se tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima daje nadležnost u oblasti inspekcijskog nadzora. Utvrđene su posebne kategorije otpada, za koje se uvode naknade koje će se uplaćivati u Federalni fond za zaštitu okoliša, a bit će uspostavljen informacioni sistem o vrstama i tokovima otpada, subjektima i infrastrukturom.

To je omogućeno nakon što je predloženi zakon usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda, a ranije i Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

– Izmjenama i dopunama precizira se inspekcijska nadležnost okolišne i tržišne inspekcije, što do sada nije bio slučaj. Izvršeno je usklađivanje sa Zakonom o inspekcijama FBiH jer se za oblast inspekcijskih poslova pored postojećih inspektora zaštite okoliša i tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima utvrđuje nadležnost u oblasti inspekcijskog nadzora u vezi Zakona o upravljanju otpadom – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nakon usvajanja zakona.

Izmjenama su postojeće kaznene odredbe pooštrene tako što je propisan raspon novčane kazne za prekršaj i za ponovljeni prekršaj. Na ovaj način, ističe Đapo, želi se povećati specijalna prevencija i to tako što se više kažnjava za ponovljeno djelo.

Visina kazne za pravne osobe umjesto dosadašnjih do 10.000 KM mijenja se kaznom do 100.000 KM, a kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao maksimalna kazna se mjenja umjesto 2.000 KM mjenja se kaznom do 10.000 KM.

Također i kazna za fizičke osobe se mjenja kaznom od 1.500 KM sa kaznom do 5.000 KM.

Cilj navedenih izmjena je povećanje svijesti upravljanja otpadom i prevencija nezakonitog postupanja upravljanjem otpadom kao i usklađivanje Zakona o opravljanju otpadom sa Zakonom o prekršajima u FBiH.

Đapo naglašava da se dopunom Zakona sa dva nova člana utvrđene posebne kategorije otpada, u koje spada: ambalažni otpad, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, otpad koji sadrži azbest, otpad koji sadrži PCB, otpad iz proizvodnje titandioksida, medicinski otpad, životinjski otpad i građevinski otpad.

Za ove kategorije, dodaje, uvode se naknade, koje će se uplaćivati u Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, osim za posebne kategorije otpada za koje je uređen drugi način upravljanja.

Fond će raspolagati prikupljenim sredstvima u skladu sa planskim dokumentima iz oblasti upravljanja otpadom i provedbenim propisom. Također,  dužan je da donese godišnji Plan upravljanja posebnim kategorijama otpada i Finansijski plan za posebne kategorije otpada.

– Drugi način upravljanja za posebne kategorije otpada znači davanje mogućnosti obveznicima plaćanja naknada da preko operatera postižu zadate ciljeve – kaže Đapo.

Jedan od novih članova podrazumijeva uspostavu informacionog sistema upravljanja otpadom u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, kao niz međusobno povezanih baza podataka i izvora podataka o svim vrstama i tokovima otpada, subjektima i infrastrukturom upravljanja otpadom.

Način i finansijsko tehnički aspekt uspostave, vođenja i održavanja ovog sistema, te rokovi izvještavanja i način dostavljanja informacija o otpadu bit će regulirani provedbenim propisima.

– Donošenjem ovog zakona će se stvoriti pravni preduvjeti da Vlada Federacije BiH donese nove provedbene propise (uredbe) za upravljanje posebnim kategorijama otpada, načinu i kontroli utroška sredstava i njihovom planskom ulaganju u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i dostizanju ciljeva zbrinjavanja otpada u skladu s donesenim strateškim i planskim dokumentima, kao i za uspostavu i razvoj integralnog informacionog sistema za otpad – poručila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Donošenjem provedbenog propisa ovog zakona prestaju da važe dosadašnji provedbeni propisi za posebne kategorije otpada i upravni akti doneseni na osnovu njih.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara