Nema toga 'ko će reći, 'ko je manji, a 'ko veći, nisu važne vjere, nacije i spol, već kako se živ - u tome je fol!“

Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) je, u okviru projekta „Program održivosti civilnog društva (CSSP)“ , za sektor ljudska prava – marginalizovane grupe, koji finansira USAID – Američka agencija za međunarodni razvoj, sarađivala sa istaknutim bh. književnikom, novinarem i muzičarem, Ahmedom Burićem, kako bi se na jedan kreativan i inovativan način osmislila kampanja podizanja svijesti javnosti o pravima i položaju marginalizovanih grupa u BiH. 

Ideja je bila da kroz formiranje #BandNeMargini, okupljanje renomiranih imena muzičkog svijeta i pisanjem istoimene pjesme približi javnosti socijalnu sliku BiH - bilo zbog siromaštva, bilo zbog invaliditeta, ratnog ili civilnog, ili nekog drugog razloga - na jedan sasvim drugačiji način. 

U studiju Damira Arslanagića, pijaniste i kompozitora, našli su se Ahmed Burić i Branko Sauka, nekadašnji član Gino Banane i Crvene Jabuke, i sklopili pjesmu koju su otpjevali: Mirela Laković, Nina Babić, Halid Bešlić, Vlado Kreslin, Narcis Vučina, Dino Šaran, Almir Kurt, Damir Nikšić, Elvis J. Kurtović, i Ahmed Burić. Na ljudima je da razmisle i pokušaju izaći iz učmalih koncepata i kažu - NE MARGINI. 

Tako se zovu i koncept i ovaj bend - hor, čiji je zadatak da pozove ljude da razmisle i da se usprave. 

Izaći iz teške materijalne situacije i depresije nije lako, i veliki je posao, ali ne može se vječno ostati u njoj. Naziv pjesme: Ne margini Godina: 2017 

Izvođači: Mirela Laković, Nina Babić, Halid Bešlić, Vlado Kreslin, Narcis Vučina, Dino Šaran, Almir Kurt, Damir Nikšić, Elvis J. Kurtović, i Ahmed Burić Autor teksta: Ahmed Burić

 Autori muzike: Damir Arslanagić, Branko Sauka i Ahmed Burić Aranžman pjesme: Damir Arslanagić i Branko Sauka 

Stihovi 

„Pogledaj, kako se ovdje živi,
upitaj, jesmo li sami krivi, 
u svakoj boji nađi nijansu,
svakome treba dati šansu...“

„Toliko nas na istoj strani 
i uvijek nam se isto brani,
zapjevaj, kao sunce sini
reci: ne želim više biti na margini!

Nema toga 'ko će reći,
'ko je manji, a 'ko veći,
nisu važne vjere, nacije i spol,
već kako se živ - u tome je fol!“

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara