-

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, obraćajući se poslanicima, kazao da je opće stanje sigurnosti u BiH na nivou prošle pa i prethodnih godina.

"Kad se sublimiraju svi podaci i pokazatelji, posebno u pogledu izvršenja ukupnog broja krivičnih djela, možda bi se mogla dati jedna konkretna ocjena, jer se radi za 6,3 posto manje prijavljenih krivičnih djela u odnosu na 2015. godinu" - kazao je ministar Mektić.

Po njegovim riječima, gledajući samo taj statistički podatak možda bi mogli da dobijemo jednu krivu sliku o ukupnom stanju sigurnosti, „već je potrebno to gledati kroz pokazatelje iz raznih sfera sigurnosti, kako kroz pitanje terorizma, radikalizma, ekstremizma, tako pitanje općeg kriminaliteta....“

Ministar Mektić se osvrnuo na radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam.

"Iako možemo konstatovati da već dvije godine nismo imali krivičnih djela iz oblasti terorizma, terorističkih napada niti ozbiljnih terorističkih incidenata, ne možemo reći da smo eliminirali terorizam kao prijetnju Bosni i Hercegovini, obzirom da postoji problem radikalizma i nasilnog ekstremizma unutar BiH i da se to manifestuje i kod konkretne aktivnosti odlaska naših državljana na ratišta, ratujući u sastavu raznih paravojnih, parapolicijskih pa i terorističkih organizacija" - kazao je Mektić.

Dodao je da trenutno „imamo oko 115 naših državljana koji se nalaze još uvijek u Siriji i Iraku, imamo četiri naša državljana koji se nalaze ili su se nalazili u Ukrajini“.

Ministar Mektić je istaknuo da veliku pažnju posvećuju segmentu prevencije u oblasti terorizma.

Tokom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini, na zahtjev Kluba poslanika SBB-a BiH, data je polusatna pauza.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara