Studenti - Foto: Getty Images

Strani državljani koji imaju status studenta u Bosni i Hercegovini dužni su regulisati svoj privremeni boravak, ukoliko namjeravaju boraviti u Bosni i Hercegovini duže od vremena važenja viznog ili bezviznog boravka - saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Navodi se da se zahtjev za odobrenje privremenog boravka podnosi lično, mjesno nadležnom terenskom centru Službe za poslove sa strancima, najkasnije 15 dana prije isteka roka važenja vize za dugoročni boravak (vize D) ili bezviznog boravka.

Studenti koji imaju već odobren privremeni boravak po osnovu obrazovanja, zahtjev za produženje privremenog boravka podnose najranije 60 dana, a najkasnije 15 dana prije isteka perioda odobrenog boravka.

Kako ističu iz Službe za poslove sa strancima, eventualni boravak nakon isteka prava na bezvizni boravak, isteka perioda trajanja vize ili boravak nakon proteka roka odobrenog privremenog boravka smatra se ilegalnim boravkom, te u tom smislu Služba prema stranom državljaninu može izreći mjeru protjerivanja iz BiH.

S tim u vezi, u cilju sprečavanja neregularnog boravka stranih državljana koji studiraju u BiH, Služba za poslove sa strancima će u narednom periodu provoditi opsežne kontrole stranih državljana na visokoškolskim ustanovama širom BiH.

Bosna i Hercegovina postaje sve zanimljivije odredište strancima, tako da Služba za poslove sa strancima iz godine u godinu, kako navode, bilježi veliki broj zahtjeva za dobijanje privremenog ili stalnog boravka, a najčešći motivi za to su obrazovanje, brak, rad s radnom dozvolom, te drugi zakonom utvrđeni osnovi boravka.

Služba za poslove sa strancima je prošle godine stranim državljanima izdala 11.519 dozvola za privremeni boravak. Od ovog broja izdanih dozvola za privremeni boravak u 2016. godini, najveći broj odnosio se na državljane Turske (2.727), Srbije (2.239), Hrvatske (1.038), Crne Gore (718), Makedonije (629) i Kine (503), što čini 68 posto od ukupnog broja izdanih dozvola.

Na osnovu obrazovanja izdato je 3.550 dozvola, od toga 1.406 produženih i 2.144 odobrenih privremenih boravaka. Najviše dozvola po ovoj osnovi izdato je državljanima Turske, a slijede državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ukoliko se ovi podaci uporede s podacima Službe za poslove sa strancima za 2015. godinu, evidentan je znatan porast broja stranih studenata u BiH.

Naime, u 2015. godini izdato je 1.914 dozvola za privremeni boravak radi obrazovanja državljanima iz 69 zemalja, a najviše dozvola u 2015. godini izdato je državljanima Turske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. ​

S obzirom na to da je u toku upis studija u akademskoj 2017/2018. godini, Služba za poslove sa strancima poziva sve studente, strane državljane da prijave i regulišu svoj boravak u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara