S konferencije u Velikom parku: Odlazimo zbog mobinga -

Otkako je na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) došla Sebija Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, najveću i najznačajniju zdravstvenu instituciju u zemlji napustilo je više od 40 ljekara, specijalista, uglednih i respektabilnih doktora i medicinskog osoblja. 

Danas iz KCUS-a odlazi Sanko Pandur, ugledni kardiohirurg, a anesteziolog Emir Alispahić prošle je sedmice otišao u Berlin. Ovih dana iz Kliničkog centra odlaze šestorica vrsnih iskusnih ortopeda - dojučerašnji šef Ortopedije, dr. Ismet Gavrankapetanović te njegove kolege dr. Senad Maksić, dr. Semin Bećirbegović, dr. Mirza Bišćević, dr. Hasan Tanović i dr. Mehmed Jamakosmanović.

Intelektualni kapital kako saznajemo, dvojica bivših uposlenika Kliničkog centra upravo rade studiju koja će izračunati koliki je gubitak pretrpio KCUS, ali i država BiH, odlaskom ljekara. Jedan od autora studije iznosi zanimljiv primjer. 

- Velika svjetska kompanija ''Nokia'' je 2004. saopćila da vrijedi 104 milijarde dolara. Od toga je osam milijardi otišlo na nekretnine, pokretnine, ostalu imovinu, a 96 milijardi otišlo je na ljude, inžinjere, dizajnere... To se u nauci zove intelektualni kapital, koji se svugdje na svijetu cijeni osim na Kliničkom centru u Sarajevu - kaže nam sagovornik.

On za sada ne želi govoriti detaljnije o rezultatima studije, ali tvrdi da je do sada, kad se uračunaju ljudstvo, iskustvo, minuli rad, godine školovanja, izraženo u novcu, otišlo više od 600 miliona KM.

Gdje su pacijenti

- Evo, govorit ću samo na primjeru šestorice ortopeda koji ovih dana odlaze. Dakle, oni imaju najmanje 150 godina škole, gotovo isto toliko godina iskustva. Oni zapravo imaju više godina obrazovanja nego radnog staža. To su doktori u naponu snage, to su doktori koji sad mogu dati najviše. Njihovo znanje i obrazovanje je kapital ove zemlje, a ne jedne osobe, direktorice, koja se igra ljudima, doktorima koji spašavaju ljudske živote - zaključuje naš sagovornik.

-

Nakaš: Ortopedija ostaje obezglavljena |Izetbegović: Tjera najbolje hirurge

Nekadašnji direktor Opće bolnice, dr. Bakir Nakaš sjeća se kako je na početku rata, u maju 1992. godine, zatekao obezglavljenu bolnicu, s tek pet-šest doktora.

- Ako bilo koja ustanova na svijetu, naročito zdravstvena, nema kadra, priča je gotova. Mi smo tada primili mlade doktore, ali trebalo je vremena da se osposobe, da počnu raditi, samostalno odlučivati. Zato odgovorno tvrdim da menadžment KCUS-a reže granu na kojoj sjedi. To je nenadoknadiv gubitak za bilo koju zdravstvenu ustanovu na svijetu. Odlaze hirurzi u najboljim godinama, ovo je zločin prema pacijentima. Hirurzi su specifični. To je oblast medicine koja se ne uči brzo, gdje se znanja ne stječu preko noći. Odlaskom šestorice odličnih hirurga Ortopedija ostaje obezglavljena - kaže dr. Nakaš.

On podsjeća da put do hirurga nije nimalo lagan.

- Prvo šest godina fakulteta, godina staža, pet godina specijalizacije. I to samo da se nazove hirurgom. Bez iskustva, pa i talenta, ne može ni kuke držati, a kamoli sam donositi odluke. Da se ne naljute mlade kolege, ali bez dobrih i iskusnih mentora neće postići mnogo - zaključuje dr. Nakaš.

Šestorica ortopeda početkom septembra javnosti su saopćila da ne mogu više raditi u KCUS-u, u "atmosferi punoj nepovjerenja i tjeskobe''.

- Raditi ovako odgovoran posao u takvoj atmosferi, u takvom okruženju je nemoguće - naveo je dr. Maksić.

Od danas dr. Pandur počinje raditi u Općoj bolnici, a od naredne sedmice i dr. Maksić te njegove kolege Bećirbegović i Tanović. A gdje će njihovi pacijenti?

Četiri sata s premijerom 

Kako saznajemo, u petak je održan sastanak šestorice hirurga s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem. On je obećao da će s ministricom zdravstva i Skupštinom Kantona Sarajevo učiniti sve da se stanje riješi te se posebno obratio Ismetu Gavrankapetanoviću, Mirzi Bišćeviću i Muhamedu Jamakosmanoviću.

- Bili smo četiri sata na sastanku s premijerom Konakovićem. On je obećao neko rješenje. Molio nas je da se strpimo i radimo svoj posao na KCUS-u kao i do sada, kako najbolje znamo - kaže jedan od doktora..

Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara