Ovaj škotski dizajn nosi ime "The Tinhouse" ( "kuća od lima"), jer su zidovi s vanjske strane obloženi aluminijskim rebrastim limom koji odražava dizajn lokalnih poljoprivrednih zgrada. Projekt je djelo škotske arhitektonske kompanije Rural Design, čiji su vlasnici bračni par Jill Smith i Alen Dixon. Supružnici i poslovni partneri dizajnirali su i projektirali limenu kuću s ciljem da naprave vikendicu za odmor koja se može iznajmljivati ​​tijekom čitave godine.

Budući da Jill i Alen rade u Portru, glavnom gradu otoka i administrativnom centru arhipelaga Unutrašnji Hebridi, bez problema su pronašli savršenu lokaciju za izgradnju kuće – obala otoka sa koje se pruža prelijep pogled na Hebridsko more i okolne otoke. Kuća se nalazi na strmoj padini na sjeverozapadnom kraju otoka i okrenuta je ka arhipelagu Hebridi. Dizajn građevine otjelovljuje jednostavan i ekonomičan stil, koji je odlika svih projekata Rural Design-a.

Mala drvena kuća strukturalno podsjeća na kolibe lokalnih farmera, koje su raštrkane svuda po otoku. Farmerske kolibe na otoku odlikuju dvije osobine koje Jill i Alen naročito cijene - nisu skupe za izgradnju, a dovoljno su snažne da prkose svim vremenskim prilikama. Svaki detalj vikendice, čak i fasada od tankog metala jedinstveni je omaž ovim otpornim utilitarističkim zgradama.

"The Tinhouse" je građevinski projekt koji uspješno spaja dva različita stila, moderni i rustikalni. Da bi postigli ovaj efekt, arhitektonski tim kombinirao je jednostavne materijale, te je pod prekriven betonom, za police je korištena šperploča, dok su zidovi obloženi drvenim gredama. Posebno upečatljiv detalj jeste aluminijski rebrasti lim, kojim su prekriveni svi vanjski zidovi te krov. Pored dekorativne, lim ima i funkciju - štiti zgradu od razornih oluja koje redovito pustoše otok.

Još jedna osobina limene kuće jeste da veći dio izgradnje može obaviti jedna osoba. Naime, za projekt je izdvojen skromni proračun i korišteni su materijali i tehnike gradnje kojima bi mogao ovladati potpuni laik. Ručno rađena kuća od lima služi kao podsjetnik na ruralni stil gradnje okolnih kućanstava.

Iako su dimenzije zgrade kompaktne, u unutrašnjosti kuće našlo se dovoljno mjesta za veliku spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. Reciklirani materijali korišteni su gdje god je to bilo moguće, uključujući i klizna vrata koja su ugrađena u sve prostorije. Kreveti i stolice su napravljeni od neupotrebljenih drvenih greda, dok su za noćne stoliće iskorišteni ostaci od jelovine. Umjesto klasičnih kvaka i kukica za vješanje stvari, ugrađeni su drveni čepovi, dok je tuš kabina uokvirena neiskorištenim betonom.

Da bi se kuća dodatno zaštitila od olujnih naleta, umjesto velikih staklenih okana u zidove su ugrađeni uski prozori. Unatoč prozorima manjih dimenzija nego što je to uobičajeno, interijer izgleda svjetlo i prostrano, zahvaljujući visokom stropu i dominantno bijelim površinama.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara