Firma Higracon d.o.o., koja je vlasnik Koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos male hidroelektrane "Kruščica 2" na rijeci Kruščici, općina Vitez, izdate od Vlade Srednjobosanskog kantona, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Travnik 1. oktobra 2012., ima sve potrebne dozvole za gradnju hidroelektrane "Kruščica 2", kazao je u izjavi za direktor firme Higracon d.o.o. Sarajevo Armin Hadžialić.

Po njegovim riječima, želja firme Higracon je da, u skladu s planiranim aktivnostima, i poštujući zakonske propise na osnovu izdatih dozvola i prikupljene dokumentacije, krene u realizaciju projekta izgradnje male hidroelektrane "Kruščica 2".

- Ako ne budemo u mogućnosti to realizirati i početi s radovima, a kako ne bismo pretrpjeli veće štete od već postojećih koje svakim danom odgađanja postaju veće i veće, iskoristit ćemo sva legalna sredstva ne samo da nadoknadimo nastalu štetu već i da krivci za navedeno budu na odgovarajući zakonski način kažnjeni uz snošenje kaznenih posljedica - upozorio je Hadžialić.

Podsjetio je da je "obim korištenja koncesije po ugovoru za hidroelektranu instalirane snage 478 kW, godišnje proizvodnje 2,2 GWh".

Istakao je da je na zahtjev investitora, Higracon d.o.o. Sarajevo  od 1. oktobra 2012. do 15. septembra 2016. firma ishodovala sve potrebne dozvole za gradnju MHE "Kruščica 2".

-Istovremeno, u skladu sa zakonskim okvirima posjeduje urbanističku, okolišnu, vodnu, energetsku i građevinsku dozvolu i sve ostale popratne dokumente koji su potrebni za izvršenje planiranih radova i aktivnosti. Predugovor o otkupu električne energije za postrojenja koja su na listi čekanja između Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju i Higracona d.o.o. Sarajevo zaključenje u maju 2017. - precizirao je Hadžialić.

U toku ishodovanja, odnosno osiguranja dozvola, kako je kazao, uložen je značajan trud i rad na održavanju dvosmjerne i otvorene komunikacije s MZ Kruščica.

- Uplaćena su sredstva za izgradnju ulične rasvjete  od 10.000 KM te smo se odazvali na humanitarne akcije prikupljanja sredstava, u skladu s našim mogućnostima. Navedenim ugovorom i saradnjom s nama, MZ Kruščica potvrdila je još jednom svoju saglasnost na izgradnju i postavku MHE Kruščica 2 - kazao je.

Naveo je da je "obavijest o početku izvođenja radova za MHE Kruščica 2 uručena 25. jula 2017. kantonalnom građevinskom inspektoru, a da je In-grad promet d.o.o. angažiran kao izvođač za izgradnju male hidroelektrane Kruščica 2".

Pripreme za izvođenje ugovorenih radova su uredno izvršene, tako što su 2. augusta 2017. dovezene mašine za početak pripremnih radova. Istovremeno, osim ovih aktivnosti počelo je okupljanje građana sa zahtjevima za obustavu radova.

- Policija je predložila da se prestane s radovima što je i učinjeno. Nakon tog pokušaja prestanka radova, traju neprekidni protesti građana, pozivajući se na "nelegalno" dobijanje dozvola, te da će rijeka biti potpuno uništena, korito suho, a izletišta napuštena. Pokušaji ulaska na gradilište, kao i ponovni početak radova je ponovljen nekoliko puta nakon navedenog događaja. Uz asistenciju policije 24. augusta 2017. postavljen je kontejner i krenula je daljnja priprema prostora. Tokom izvođenja radova 28. augusta grupa građana je, uz verbalne zahtjeve, prekinula radove. Građani su 29. augusta ušli na prostor gradilišta što je uzrokovalo naše povlačenje s gradilišta. Nakon duže pauze, 12. septembra izvršen je još jedan pokušaj ulaska na gradilište, uz asistenciju policije, ali su zapaljene gume na javnom putu čime je onemogućen prolaz, tako da su se radnici vratili s gradilišta. Građani su i 15. septembra blokirali most preko Kruščice - kazao je Hadžialić, objašnjavajući dešavanja oko pokušaja izvođenja radova na MHE Kruščica 2.

Iz firme Higracon naglašavaju da s "obzirom na to da okupljanja građana nisu prekinuta, a da se posljednja dešavanja odnose na paljenje autoguma da bi se blokirao put mašinama i opremi potrebnoj za rad, čime se neposredno ugrožava i sigurnost radnika na gradilištu, radnici su do daljnjega obustavili sve radove na izvođenju gradnje MHE Kruščica 2".

Hadžialić je dodao da su o dešavanjima na gradilištu, između ostalog, obaviješteni i premijer i resorna ministarstva Srednjobosanskog kantona, Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU Travnik, komandir policijske stanice Vitez.

Iz Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) rečeno je  da je Operator za OIEiEK 26. januara 2017. zaprimio zahtjev za sticanje statusa potencijalnog privilegovanog proizvođača podnosioca zahtjeva Higracon d.o.o. Sarajevo, a koji se odnosi na postrojenje mala hidroelektrana "Kruščica 2", instalirane snage 500 kW, locirana na području općine Vitez.

- Operator za OIEiEK izvršio je provjeru ispravnosti dostavljenog zahtjeva i ispunjenosti kriterija za dodjeljivanje statusa potencijalnog privilegovanog proizvođača. Konstatovano je da je podnosioc zahtjeva dostavio svu potrebnu dokumentaciju te je izvršenjem provjere popunjenosti dinamičkih kvota za primarni izvor "Hidroenergija", konstatovano da se postrojenje mala hidroelektrana "Kruščica 2", svojom ukupnom instaliranom snagom od 500 kW, uklapa u dinamičku kvotu za najranije 15. septembra 2018. godine, te je shodno navedenom, Operator za OIEiEK podnosiocu zahtjeva ponudio listu čekanja za dinamičke kvote najranije za 15. septembar 2017. - naveli su iz Operatora za OIEiEK.

Prihvatanjem liste čekanja od podnosioca zahtjeva, Operator za OIEiEK je, kako se navodi, donio rješenje od 27. marta 2017., kojim je podnosiocu zahtjeva utvrđen status potencijalnog privilegovanog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije na listi čekanja, te je samim tim podnosioc zahtjeva stekao pravo zaključenja Predugovora o otkupu električne energije za postrojenja koja su na listi čekanja, a što je i učinjeno u junu 2017. godine.

Na osnovu Predugovora o otkupu električne energije za postrojenja koja su na listi čekanja, investitor je dužan početi izgradnju elektrane u roku ne dužem od 12 mjeseci, računajući od dana zaključenja Predugovora. U slučaju prekoračenja rokova definiranih Predugovorom, on se automatski raskida.

Nakon izgradnje elektrane, i njenog priključenja na EES, ishođenja odobrenja za upotrebu elektrane, kao i ishođenja Dozvole za rad od Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH - FERK, investitor može Operatoru za OIEiEK podnijeti zahtjev za sticanje statusa privilegovanog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. Status privilegovanog proizvođača, investitor Higracon d.o.o Sarajevo, može steći najranije 15. septembra 2018. godine, kazali su iz Operatora za OIEiEK.

Na pitanje koliko se trenutno elektrana gradi nai Kruščici, iz Operatora za OIEiEK rečeno je da je Operator zaprimio  dva zahtjeva za upis u Registar projekata u fazi izgradnje na Kruščici.

S druge strane, jedan od učesnika protesta protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Kruščici, stanovnik MZ Kruščica Muris Đelilović kazao je kako se građani tog mjesta protive izgradnji mini hidroelektrana i da "nema šanse da dođe do izgradnje hidroelektrane".

- Razlog što se protivimo izgradnji je taj što su planina i rijeka Kruščica bile pod Turističkom zajednicom, a prethodne vlasti su sada preokrenule to u industrijsku zonu. Planina Krušica je već 1969. godine dala koncesiju vodovodu Zenica i Vitez da se napaja i pored te koncesije mislim da se više koncesija ne može izdavati na ovom ekološkom minimumu iz 1969. - kazao je Đelilović.

Stanovnici Kruščice smatraju da bi izgradnju hidroelektrana uništila rijeku Kruščicu, kao i turistički potencijal ovog područja. Mještani naglašavaju da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara