-

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je danas, na radno-konsultativnoj sjednici u Banjoj Luci, mjere za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju, a kojima će, između ostalog, biti osigurano pet miliona KM za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje.

- Usmjeravanje dodatnih sredstava od pet milona KM samo je jedna od mjera koje je predložilo resorno ministarstvo, a kojom će poljoprivrednicima biti osigurano 40 posto fiksnog povrata sredstava u odnosu na troškove investicije koja se odnosi na nabavku opreme za navodnjavanje - saopćeno je iz entitetske vlade.

Među usvojenim mjerama je i usmjeravanje dodatnih pet miliona KM za podršku novom ciklusu proizvodnje.

Ova mjera će se realizovati tako što će biti povećan regres za dizel za 20 posto, odnosno sa 100 na 120 litara po hektaru obradivih površina, a bit će finansirana i nabavka regresiranog đubriva od 150 kilograma po hektaru obradivih površina.

- Ukupno za ove dvije mjere bit će osigurano 2.625.200 litara dizela i 19.689.000 kilograma đubriva, a prema evdiencijama resornog ministarstva, ovim mjerama bit će obuhvaćeno 25.670 poljoprivrednih gazdinstava koje imaju aktivan status u Registru poljoprivrednih gazdinstava – navodi se u saopćenju Vlade RS-a.

Pored toga, zakupci i koncesionari poljoprivrednog zemljišta u svojini RS-a imat će pravo na povrat 50 posto plaćenog iznosa za zakupnine i koncesione naknade za 2018. godinu.

Ova mjera odnosit će se na 361 korisnika, a ukupno umanjene obaveze iznosile bi 788.989 KM.

Bit će finansirani troškovi pojačanog ispitivanja uzoraka svježeg mlijeka i hrane za životinje na pojavu mikotoksina.

Investiciono-razvojna banka RS-a bit će zadužena da razmotri mogućnost reprogramiranja kreditnih obaveza i produženja perioda odgode za subjekte u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji su korisnici direktnih plasmana IRB-a, a Vlada je sugerisala svim poslovnim bankama da revidiraju kreditne obaveze subjekata u poljoprivredi imajući u vidu tešku poljoprivrednu sezonu.

Pokrenuta je i inicijativa za smanjivanje cijene priključka za navodnjavanje na elektro-distributivnu mrežu i cijene električne energije koja se koristi za navodnjavanje.

Također, predloženo je i uvođenje nove mjere-podsticaja za izgradnju zimskih mini-akumulacija u uvalama za područja bez vodotokova i niskog nivoa podzemnih voda, te povećanje obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

Među mjerama koje je danas usvojila Vlada navedeno je i da su u cjelosti izmirene obaveze po osnovu podsticaja za 2016.godinu, za tekuću godinu je isplaćeno oko 24 miliona KM, dok će u narednom periodu biti isplaćen ostatak kako bi agrarni budžet za ovu godinu već sada bio realizovan u iznosu od 50 posto.

Oznake: #RS #BiH
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara