-

Obuka za ravnatelje predškolskih ustanova i srednjih škola održava se u Mostaru na temu "Upravljanje ljudskim resursima u predškolskim ustanovama i školama", u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Misije OESS-a u BiH.

U izjavi za medije službenica za obrazovanje u Misiji OESS-a u BiH Slađana Ćurak kazala je kako su, nakon dvogodišnje suradnje sa spomenutim ministarstvom na izradi standarda za rad ravnatelja škola i modela stručnog usavršavanja, danas krenuli s obukom.

Treneri na spomenutoj obuci su iz Zavoda za školstvo Crne Gore i ravnatelj Gimnazije iz Crne Gore koji imaju dugogodišnje iskustvo i rade na obukama za ravnatelje škola.

"Ovo je prva od dvije obuke. Druga počinje u četvrtak 24. augusta i ona je namijenjena direktorima osnovnih škola HNŽ-a" – kazala je Ćurak.

 Prema njezinim riječima, biti ravnatelj nije lako jer je većina ravnatelja u BiH samouka.

"Ono što smo mi pokušali uraditi zajedno s Ministarstvom obrazovanja jeste da  se postavi jedna vrsta sustava koji bi pomogao  ravnateljima u njihovom poslu i samim tim pridonio boljoj kvaliteti obrazovanja u školama" – istaknula je Ćurak.

Ravnateljica Gimnazije Mostar Ankica Čović kazala je kako ravnatelj, kada bude izabran u svom mandatu, dolazi u situaciju da je u potpuno novom poslu za koji nije školovan.

"To je jedno snalaženju u nepoznatoj situaciji" – istaknula je Čović kazavši kako zavodi, nažalost, nemaju savjetnike za ravnatelje.

Kazala je kako Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a planira otvoriti školu za ravnatelje gdje bi se pratio  i ocjenjivao njihov rad kao i rad svih nastavnika.

"Ako BiH želi pristupiti EU, to je jedna od kompentencija koje mora ispuniti, a u tom pravcu je i ova današnja obuka" – smatra ravnateljica Čović.

Pojasnila je kako su na obuci danas konkretno govorili o motivaciji uposlenika, o tome kako raditi na svom profesionalnom razvoju  te kako ostvarivati komunikaciju u samom kolektivu i sa sredinom u kojoj škola djeluje.

Istaknula je kako nije isto biti ravnatelj u prvom mandatu, u drugom ili kasnije.

"Treba napraviti jedan dobar plan i imati viziju i ciljeve koje želimo ostvariti, a u svemu tome je suština u komunikaciji, razvoju pozitivnoga ozračja u školi i suradnja  sa svim institucijama koje prate rad" – poručila je Čović.

Inače, obuka za direktore o upravljanju ljudskim resursima u predškolskim ustanovama i školama traje do 25. augusta.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara