-

Posjetama najvišim zakonodavnim institucijama Izraela i Palestine, okončana je trodnevna misija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) na Bliskom istoku, u kojoj su učestvovali i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PAM-u Šemsudin Mehmedović i Mirsad Isaković.

Parlamentarci iz 11 zemalja članica PAM-a posjetili su u Jerusalimu izraelski parlament, Kneset, gdje su razgovarali s predsjedavajućim Kneseta Yuli - Yoelom Edelsteinom.

Edelstein je upoznao članove misije PAM-a sa sigurnosnom stanjem u regiji, svakodnevnim pokušajima uspostavljanja saradnje s palestinskim predstavnicima, kao i o odnosima s zemljama u okruženju.

Naglasio je ulogu Izraela na planu održavanja političke stabilnosti, kao i u naporima da se relaksiraju odnosi u regiji i doprinese trajnom i mirnom rješenju krize.

Članovi misije PAM-a razgovarali su u Jerusalimu i s izraelskim ministrom za regionalnu saradnju Tzachijem Hanegbijem, kao i s predstavnicima Glavnog sjedišta Ujedinjenih nacija (UN) u Izraelu.

U Jerusalimu su članovi misije PAM-a posjetili i Muzej holokausta.

Tokom boravka u Ramali, članovi misije PAM-a razgovarali su s predsjednikom Političkog komiteta Palestinskog zakonodavnog vijeća Abdullahom Abdullahom.

Abdullah izrazio je ogorčenje nedavnom zabranom, kao i svakodnevnim otežavanjem uslova za obavljanje svetih dužnosti u džamiji Al - Aksa, te je izrazio mišljenje da je taj vjerski objekat okupiran jednako kao i Gaza.

Istakao je da je iz Palestine upućen poziv predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, te da očekuju njegov dolazak i prijedlog mjera za rješenje krize. Dodao je da Palestina želi da kreira novi politički ambijent koji će dovesti do trajnog uspostavljanja mira i u kojem svaka strana treba da bazira svoje zahtjeve na prijedlozima koji će zaštititi njene interese, ali koji, istovremeno, neće ugroziti interese druge strane, te koji su u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Evropskog parlamenta.

Članovi misije PAM-a u Ramali su se sastali i s generalnim sekretarom Palestinske oslobodilačke organizacije i glavnim pregovaračem Kancelarije za pregovaračke poslove Saebom Erekatom, koji je iznio stav da su Jevreji, hrišćani i muslimani oduvijek živjeli skupa i da se mora raditi na obnovi povjerenja i pronalasku rješenja o uspostavljanju dvije države koje će živjeti u miru.

Naglasio je da se mora napraviti razlika između političkog i religijskog konflikta, da niko ne može ubijati u ime vjere, kao i da teroristi i ekstremisti ne predstavljaju muslimane, kako se želi prikazati.

On je predložio PAM-u da organizuje sastanak parlamentaraca Izraela i Palestine, uz učešće i drugih zemalja koje mogu dati svoj doprinos dijalogu kao jedinom putu ka trajnom rješenju krize na Bliskom istoku, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara