Prema podacima MUP-a zabilježeno je skoro 39.000 saobraćajnih prekršaja – korištenja mobitela u vožnji. Predstavljeni su rezultati istraživanja o korištenju mobitela u vožnji te nagrađeni filmovi kojima se upozorava na opasnosti od korištenja mobitela u vožnji. Riječ je o projektu Hrvatskog autokluba „Pravilo 7“, koji sufinancira Svjetska automobilistička organizacija FIA, a zasniva se na „10 zlatnih saobraćajnih pravila“.

Projekt je usmjeren na osvještavanje opasnosti kod vozača i putnika u vozilu od korištenja mobitela tokom vožnje. „Ponašanje vozača u saobraćaju proučili smo istraživanjem na terenu i putem internetske ankete. Također, javnim takmičenjem smo prikupili kratke filmove o opasnosti korištenja mobitela u vožnji, a autori su učenici osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske te studenti i mladi do 24 godine“ kazao je Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba, voditelj projekta.

Vozači se pozivaju da ne koriste mobitele tokom vožnje jer predstavljaju opasnost za sigurnost u saobraćaju. Većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci. Najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci dok tek manji broj koristi slušalice (tzv. hands free uređaj).

Strana istraživanja dokazala kako je, razgovara li vozač mobitelom tokom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta, naglasivši da kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.

Istaknuo je i da je tipkanje na mobitel tokom vožnje velika opasnost istaknuvši da to nisu samo SMS poruke nego i korištenje društvenih mreža i e-mailova putem tzv. pametnih telefona. U istraživanju smo uočili kako oko 10 posto vozača koristi mobitel tokom vožnje a dva posto tipka na njih, rekao je. Pretpostavljamo kako vozači ne razgovaraju mobitelom u vožnji iz poslovnih ili obiteljskih razloga nego zato što su sami u vozilu.

Oko 93 posto vozača koji su koristili mobitel u vožnji bili su sami u vozilu, rekao je Viduka nazvavši mobilni telefon “virtualnim saputnikom” i dodao kako bi tu pojavu trebalo detaljno, znanstveno istražiti. Mi ne možemo očekivati da će iza svakog stabla stajati naš “anđeo čuvar” ili policajac koji će nas upozoravati na to što trebamo ili ne trebamo napraviti, već jedni drugima moramo biti savjetnici i prijatelji pa i prekoriti kada se neodgovorno ponašamo u prometu, rekao je.

Izvijestio je kako je Međunarodna automobilska organizacija FIA raspisala u ljeto 2015. takmičenje za dodjelu novčanih sredstava u području cestovne sigurnosti. U takmičenju je sudjelovalo 70 autoklubova iz cijelog svijeta, a HAK je nominirao projekt interaktivne kampanje protiv korištenja mobitela tijekom vožnje pod nazivom “Pravilo 7″, koje se odnosi na ponašanje vozača u vožnji i korištenje mobitela. Napravljeno je i istraživanje te je zabilježeno postupanje 11.504 vozača na 45 lokacija, odnosno cesta.

Podaci se odnose na 27 gradova i pet izdvojenih cesta. Na anketno pitanje u internetskoj anketi je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo svi su ispitani (96,3 %) odgovorili pozitivno. Međutim, navode u HAK-u proučavanjem njihova postupanja u saobraćaju uočeno je da svjesno zanemaruju opasnost telefoniranja u vožnji. Vozači nisu u strahu niti od nezgoda niti od eventualnih kazni. To potvrđuje i podatak prikupljen u anketi. Na pitanje kazne za korištenja mobitela u vožnji ako se drži mobitel u ruci ponuđena su tri odgovora: 100 maraka, 150 maraka i 200 maraka. Tačno je odgovorilo 70% ispitanika.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara