-

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici u Sarajevu najoštrije je osudilo izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da “Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje”.

Data je puna podrška članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću na koracima koje je poduzeo prema Tužilaštvu BiH i Vijeću za implementaciju mira, kako bi se Milorad Dodik zbog te izjave sankcionirao.
 
Također, Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo prijetnje u kojima se poziva na ubistva imama i muftija, te Reisu-l-uleme. 

- Svojim ukupnim angažmanom Islamska zajednica je pokazala i pokazuje da se može oduprijeti izazovu nasilnog ekstremizma znajući da je umjerena, otvorena i izvorna interpretacija tradicionalnog islama najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe islama i radikalizacije muslimana. Predsjedništvo SDA traži od institucija u BiH, posebno od Agencije za koordinaciju policijskih tijela, OSA-e, SIPA-a, entitetskih i kantonalnih MUP-ova i drugih, da  pruže zaštitu svim predstavnicima  Islamske zajednice u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom - zaključilo je Predsjedništvo SDA.

Predsjedništvo SDA ocijenilo je dosadašnji rad Vijeća ministara BiH uspješnim i zatražilo od svih stranaka parlamentarne većine da podrže izvještaj o radu Vijeća ministara za prošlu godinu.

- Za razliku od prethodna dva  saziva, iza ovog saziva  stoje rezultati sadržani  u deblokadi evropkog puta BiH, NATO puta  i poboljšanju svih ekonomskih parametara. Potpuno je neprihvatljivo da SBB kao stranka u vlasti glasa protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara u čijem sastavu je i njihov ministar i brojni drugi kadrovi. Posebno je znakovito da se to čini u savezu sa Miloradom Dodikom koji Bošnjake smatra okupatorima na Drini - navodi se u saopćenju SDA. 

Predsjedništvo SDA smatra da sastanak HDZBiH i SNSD u Mostaru predstavlja nastavak politike destabilizacije po principu “dva protiv jednog” što nikada nije donijelo dobro Bosni i Hercegovini.

- Drugačije ne možemo razumjeti njihovu međusobnu podršku oko diskriminirajućih HDZ-ovih prijedloga Izbornog zakona i antidejtonskog Zakona o Javnom RTV sistemu,sinhroniziranih udara na Obavještajno-sigurnosnu agenciju, kao i navodnu brigu Dodika za poziciju Hrvata u Federaciji i Čovića za poziciju Srba u Vijeću ministara BiH. Kao produkt tog dogovora je neglasanje za ulazak BiH u Transportnu zajednicu od strane ministara iz reda HDZ BiH sa teškim posljedicama po ekonomiju BiH - zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA. 

Članovi Predsjedništva SDA osudili su kontinuirane i učestale napade na rad državnih institucija, a posebno na Tužilaštvo i Sud BiH, Ustavni sud BiH, Oružane snage BiH koji su do sada dolazili od SNSD-a, kao i na OSA-u, a u tome im se pridružio i HDZBiH.

SDA daje punu podršku zakonitom radu svih institucija i osuđuje  politikantsko i stranačko uplitanje u  njihov rad navodeći da "neće proći namjera onih koji napadaju na državne institucije da bi oslabili kapacitet tih institucija u borbi protiv kriminala, korupcije i drugih nezakonitosti".

Predsjedništvo SDA podržava sljedeće prioritete u radu Vijeća ministara BiH u narednom periodu: aktivnosti na realizaciji Reformske agende i očuvanje fiskalne stabilnosti i finansijske discipline; etapnu i projektnu realizaciju sporazuma i strategija sa EBRD-om, WB-om i MMF -om; cjelodržavnu strategiju iz oblasti transporta i okoliša; rast GDP iznad tri posto, dalji rast izvoza i rast industrijske proizvodnje, turizma i rast prihoda, usvajanje izmjena Zakona o akcizama, usvajanje strategija energetike i poljoprivrede, povećanje stranih investicija; realizaciju Upitnika Evropske Komisije za BiH; dalje knjiženje vojne imovine kao realizacija uvjeta za aktiviranje MAP-a/ NATO integracije; ekstenzije IPA II fondova za period 2017-2020;  pristupanje BiH Transportnoj zajednici i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji; finalizaciju Ugovora o granici sa Srbijom  i Hrvatskom; borbu protov ekstremizma; jačanje ekonomske i društvene saradnje na regionalnom nivou.

Predsjedništvo SDA je uspješnim ocijenilo dosadašnji rad aktuelnog saziva Vlade FBiH. Podržani su sljedeći prioriteti u radu Vlade FBiH: Provođenje reformske agende sa ciljem  dodatnog rasta  broja zaposlenih ( Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o osnovama zdravstvenog sistema); provođenje mjera iz socijalne sfere usmjerenih na održavanje socijalne stabilnosti ( Zakon o PIO,  Nacrt zakona o boračkim udruženjima, Izmjene i dopune zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica);  Investicione mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije ( 2 termoelektrane u Tuzli i Banovićima, autoput 5-C i magistralne ceste, brze i regoonalne ceste).

Predsjedništvo SDA je podržalo dosadašnji rad i ostvarene rezultate Povjereništva u Općinskoj organizaciji SDA Srebrenica, stoji u saopćenju SDA. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara