-

''Solidarity'' cantar u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) organizirali su danas u Sarajevu radionicu o temi ''Primjena ILO konvencija kao mehanizam za promociju dostojanstvenog rada''.

Direktor ''Solidarity'' centra za jugoistočnu Evropu Laurence Clements naglasio je da ta organizacija želi pomoći kolegama iz SSSBiH da razviju svoj program rada koji se tiče usavršavanja i unapređenja Zakona o radu, a zatim da se osigura zaštita prava radnika i prava na kolektivno pregovaranje, te da se poštuju konvencije međunarodne organizacije rada.

- Nastojimo pružiti podršku kolegama iz sindikata gdje god je to moguće. Ta podrška se može ogledati u inicijativama unapređenja sigurnosti i zdravlja na radu, na nekim mjestima to može biti kolektivno pregovaranje. Prioritet u BiH su Zakon o radu i kolektivno pregovaranje, a to je upravo ono što je Savez sindikata označio kao jedan od većih problema – izjavio je Clements.

Dodao je ''Solidarity'' centar nastoji ojačati mehanizme saradnje  socijalnih partnera kako bi oni sjeli za isti stol, tako da će pregovori biti fokus rada Centra do septembra naredne godine.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović podsjeća da su u Federaciji BiH i Republici Srpskoj aktuelna pitanja zakona o radu, te kolektivnih ugovora i pregovaranja, kao i da se evropske konvencije u BiH ne poštuju.

- Moramo se upitati šta da učinimo kada država radi suprotno konvencijama. Neki dužnosnici daju glupe izjave da su radno zakonodavstvo ili zakoni države iznad konvencija. Mi razmatramo šta učiniti o tom pitanju i kojim mehanizmima možemo učiniti da se konvencije i međunarodni standardi poštuju – rekao je Bajramović.

Predsjednik SSSBiH  vjeruje da će sutra biti dogovorene metode daljnjeg djelovanja, a on će predložiti da se naredne godine radnicima pokuša objasniti da je obaveza poslodavca po konvencijama da pregovara kolektivno sa sidikatom, da su sindikati ti koji potpisuju kolektivne ugovore, a ne grupe radnika.

- Neka tumačenja poslodavaca imaju za cilj da oslabe sindikalno djelovanje i da poriču konvencije. Pitamo se kako će Evropska unija prihvatiti zemlju koja krši njene konvencije. Moramo biti aktivniji i skretati pažnju na kršenje radničkih prava, odnosno temeljnih ljudskih prava – zaključio je Bajramović.

Na današnjoj radionici će biti riječi i o socijalnom dijalogu, sistemima razgovora, a Bajramović ističe da je neophodno da se učesnici ''naoružaju'' primjerima koje donose gosti iz drugih zemalja.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara