-

U izdanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica objavljena je knjiga "Sam na vratima hipoglikemije“, autora Harisa Delića i prim.dr.sc.med. Davorke Dautbegović Stevanović, endokrinologa - dijabetologa.

Knjiga na suptilan način govori o problemu niskih vrijednosti šećera u krvi tj. hipoglikemiji. Rukopis je nastao kao rezultat dugogodišnje autorove uspješne borbe sa šećernom bolešću, a u dijelu knjige na stručan način je prikazana hipoglikemija kroz sve aspekte koji se dotiču oboljelog, kako psihološke tako i socijalne i ekonomske.

Na promociji u Zenici autori i suradnici na projektu ukazali su na značaj preventivne i edukacije, kojima će posebno pomoći tako jednostavno pisano, ali stručno i poučno štivo.

Autor Haris Delić dijabetičar je od šeste godine, a na inzulinu je 37 godina. Priče u toj knjizi zapisao je radi drugih, posebno generacija koje dolaze.

- Iskreno, volio bih da više niko ne prolazi ovaj put, ali sve se dešava s razlogom. Želio sam ukazati na različita mjesta dešavanja hipoglikemija - naveo je.

Autorica stručnog dijela knjige dr. Davorka Dautbegović Stevanović ističe da su dobra edukacija i poznavanje bolesti, pa tako i stanje hipoglikemije, preduslovi uspješnog liječenja. Ukazala je na važnost prepoznavanja simptoma, te upozorila da nizak nivo šećera u krvi može da bude i neprijatan.

Recezentica Maida Mulić tu knjigu preporučila je kao dio edukativnog materijala u programima prevencije komplikacija šećerne bolesti.

Ističe da je knjiga koncipirana iz dva dijela. Prvi dio knjige ima monografske karakteristike. Autor kroz pet priča slikovito opisuje epizode hipoglikemijskih kriza kroz koje je prolazio u raznim fazama života. Vješto izabranim fotografijama, svakoj priči autor je dao dodatnu jačinu poruke koju želi uputiti čitaocu.

U drugom dijelu knjige prikazana je hipoglikemija kroz aspekte koji se dotiču oboljelog, kako psihološke i socijalne tako i ekonomske. Čitaocu je hipoglikemija predstavljena kroz najčešće uzroke, uz jasno definirane znakove i simptome. Stavljen je aspekt na značaj noćne hipoglikemije kao i njegu oboljelog nakon prestanka epizode pada vrijednosti šećera u krvi. Informativnosti knjige značajno doprinosi dio teksta koji se odnosi na prevenciju hipoglikemije.

Na promociji je sudjelovao predstavnik partnera u projektu Salih Valjevac (Novo Nordisk Pharma), direktor INZ-a Senad Huseinagić, direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić i ratni komandant Patriotske lige Ibrahim Purić, a moderirao je direktor Gradske biblioteke Midhat Kasap.

Knjiga je promovirana u Crvenoj sali Hotela Zenica, a prisustvovali su građani, članovi udruženja dijabetičara, javnih radnika i mladih osoba. Knjiga je štampana na bosanskom i engleskom, a uz podršku Novo Nordisk Pharma doo.     

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara