Općinsko vijeće Ilidža  na sedmoj redovnoj sjednici  održanoj 29. juna  2017. godine  u Multifunkcionalnoj potvrdilo je   rezultate  izbora za članove  Savjeta mjesnih zajedica na području ove općine. Mandat članova Savjeta u svih 16 MZ  trajat će četiri godine, počevši od 29. juna  2017. Prva sjednica novoizabranog Savjeta MZ održat će se najkasnije  u roku od 30 dana od donošenja ove odluke. Savjet MZ će  birati  javnim glasanjem  predsjednika i zamjenika  predsjednika Savjeta MZ.

Općinsko vijeće Ilidža  donijelo je Plan stipendiranja učenika i studenata  slabijeg imovinog stanja  za školsku 2017/2018. godinu.Godišnjim planom stipendirat  će se  40 učenika  i 50 studenata ove kategorije. Za ove namjene iz Budžeta će se izdvojiti 80.000 KM.

Raspravljajući o Informaciji  o stanju  komunalnih  djelatnosti nad kojima vrši nadzor komunalni  inspektor , Općinsko  vijeće   donijelo je zaključak da se budžetom  Općine Ilidža za 2018. godinu  planiraju potrebna finansijska sredstva  za rješavanje  problema priključaka  kanalizacione mreže  u ulici Pijačna  iz razloga što se  kanalizacija  stambenih objekata  ove ulice ulijeva u rijeku Dobrinju.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i  Informacija o stanju  bespravne gradnje  na području općine Ilidža u 2016. godini. U toku  2016. godine  urbanističko- građevinski  inspektori  su evidentirali 530  novih građevinskih radova. Izvršene su kontrole na terenu, sakupljeni svi dokazi,   sprovedeno saslušanje,   odnosno  izjašnjenje  investitora  o svim činjenicama  vezanim za građenje i doneseni su odgovarajući  akti. Upravni  postupci su  vođeni u 123  predmeta, te su inspektori   donijeli  i 123 rješenja  i 123 zaključka  o  dozvoli izvršenja. U toku 2016. godine  urbanističko-građevinska  inspekcija   je sprovela izvršenje u 26 predmeta i to na način da su investitori   sami  izvršili  naređene mjere.  Naređene mjere su se uglavnom  odnosile na  mjere rušenja  započete izgradnje  ili mjere obustave  dalje gradnje. Od početka rada urbanističko građevinske  inspekcije  od 1999.  do kraja 2016. godine  u radu općinske  inspekcije  bilo je ukupno 8.819  predmeta, od čega 3.201 predmet  odnosio se  na   upravne predmete u kojima je vođen upravni postupak , naređene mjere rušenja  ili obustave.Od formiranja  pa do 2016. godine  urbanističko-građevinski inspektori   su sproveli   postupak izvršenja  u 596 predmeta, navedeno je u Informaciji koju su vijećnici Općinskog vijeća primili k znanju.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara