-

Ženski interaktivni ruralni centar ukazao je danas na potrebu dopune Krivičnog zakonika RS-a, u dijelu kojim se propisuju kazne za počinioce nasilja, uključujući i seksualno.

Traže i njegovo usklađivanje sa Konvencijom VE (Istambulska konvencija o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Lanzarote konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe) i Konvencijom UN (CEDAW-Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije protiv žena) te Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.

U Prijedlogu krivičnog zakonika RS-a, koji je na dnevom redu sjednice parlamenta 13. juna, propisana visina i vrsta predloženih kazni, kako tvrde, nije u skladu sa težinom navedenih krivičnih djela i s posljedicama koje nastaju njihovim izvršenjem.

- Ženski interaktivni ruralni centar uz podršku više od 100 NVO-a i interesnih grupa zagovara pooštravanje kazni za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženom i djecom. U prethodnom periodu više hiljada građana, stručne javnosti, predstavnika civilnog društva i međunarodne zajednice iskazalo je podršku ovim aktivnostima. Posebno bi istakli da je i većina narodnih poslanika deklarativno podržala prijedlog za pooštravanje kazni, a da je predstojeća sjednica NSRS prilika i za formalnu potvrdu iskazane podrške kroz usvajanje pooštrenih kazni za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženom i djecom - saopćeno je danas iz ove nevladine organizacije.

Bez adekvatnih kazni zakon gubi preventivnu funkciju i neće doći do smanjenja nasilja, koje je, kako navode, iskazano u brojevima, dostiglo više nego zabrinjavajući nivo.

Poslednji izveštaj Agencije Evropske unije za fundamentalna prava ukazuje na široku rasprostranjenost nasilja nad odraslim ženama. Podaci iz istraživanja su uznemirujući: 33 posto žena doživjelo je fizičko i/ili seksualno nasilje od 15. godine života; 22 posto njih doživjelo je fizičko i/ili seksualno nasilje od partnera.

Jedna od 10 žena koje su doživjele seksualno nasilje od osobe koja nije partner navodi da je u najozbiljnijem incidentu sudjelovalo više počinitelja. Istovremeno, 33 posto žena doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje u djetinjstvu od odrasle osobe, a 12 posto njih doživjelo je seksualno nasilje u djetinjstvu od čega su pola počinili nepoznati muškarci.

Iz istraživanja provedenog u BiH, podaci govore da je svaka 4. žena u BiH žrtva nekog od oblika nasilja, uključujući i seksualno nasilje.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara