-

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o iznosu participacije i školarine u troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2017./18. godini.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatan Muratović izjavio je na konferenciji za medije da će redovni studenti koji se finansiraju iz budžeta TK-a i nemaju status zaposlene osobe, u akademskoj 2017./18. godini plaćati participaciju u troškovima studija u visini od 100 KM po semestru.

Po njegovim riječima, redovni studenti prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija koji se sami finansiraju plaćat će školarinu  od 600 do 900 KM, u ovisnosti od fakulteta.

Ovi studenti će plaćati 900 KM po semestru na Akademiji dramskih umjetnosti i Medicinskom fakultetu, 750 KM po semestru na Fakultetu elektrotehnike, Farmaceutskom, Mašinskom, Prirodno-matematičkom, Rudarsko-geološko-građevinskom i Tehnološkom fakultetu. Iznos od 600 KM po semestru plaćat će na Edukacijsko-rehabilitacijskom, Ekonomskom, Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, Fakultetu elektrotehnike, Filozofskom i Pravnom fakultetu.

Vanredni studenti prvog ciklusa studija, koji se sami finansiraju, plaćat će školarinu od 750 KM po semestru na Ekonomskom fakultetu, odsjek Poslovna ekonomija i Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, odsjek Edukacija trenera u sport.

Kako je naveo Muratović, studenti drugog ciklusa studija, za studijske programe u trajanju od jedne te dvije akademske godine, plaćat će školarinu od 2.400 KM.

Studenti trećeg ciklusa studija upisani u akademskoj 2017./18. godini, plaćat će školarinu od 9.000 do 14.000 KM u zavisnosti od fakulteta.

Ovom odlukom predviđeno je da redovni studenti prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija koji se finansiraju iz budžeta TK-a i redovni studenti koji se sami finansiraju, a koji pripadaju boračkim kategorijama, plaćaju 50 posto iznosa školarine.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara