Mirko Šarović -

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da su ogromne perspektive projekta "Jedan pojas, jedan put" iza koga stoji Narodna Republika Kina, s obzirom na to da će se raspolagati finansijskim kapitalom od 100 milijardi eura.

Šarović je nedavno boravio u Kini, gdje je učestvovao na forumu nazvanom "Jedan pojas, jedan put". Tom je prilikom potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma, čime je BiH i formalno postala dio projekta, za koji je inicijativa pokrenuta još 2013. godine, a u kojem je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi eura.

- Projekt "Jedan pojas, jedan put" ili kako ga zovu "Put svile", ima za cilj da infrastrukturno, resursno i multikulturalno poveže jedan ogroman pojas rastućeg potencijala, a za jednu vrstu poruke izabran je drevni naziv puta trgovine svilom. Ovaj, po svemu grandiozni i masivni projekat, iza koga stoji Narodna Republika Kina je u početnoj fazi oblikovanja i razvoja i s obzirom na to da će se raspolagati finansijskim kapitalom od praktično 100 milijardi eura, perspektive su mu ogromne - rekao je on.

Naglasio je da svoje mjesto ovdje treba da traži i Bosna i Hercegovina, kao punopravni član i svojom aktivnom ulogom kandiduje projekte i iskoristi šanse koje su veoma realne.

Šarović je, također, govorio o najavi da će strategija ruralnog razvoja BiH biti gotova u junu. Poljoprivrednici upozoravaju da ona mora obuhvatiti i činjenice da su mnoga sela ostala prazna. 

- Nakon godina oklijevanja i otezanja, veoma je važno što je unutar zemlje postignut konsenzus da se krene sa izradom ovog strateškog dokumenta. Bilo bio stvarno glupo da ovaj posao ne završimo u što skorije vrijeme, jer kasnimo najmanje šest, sedam godina. Zbog tog kašnjenja nismo mogli koristiti pretpristupna sredstva Evropske unije u proteklom periodu od nekoliko desetina miliona eura, za poljoprivredni razvoj, a ista sudbina nas čeka i ako strategiju ne završimo u narednih nekoliko mjeseci, jer ćemo ostati bez IPA sredstava za slijedeći ciklus. Trenutno se aktivno radi na ovom dokumentu, a on će sadržavati sve neophodne segmente koje jedna strategija ove vrste treba da ima, uključujući i mjere kako da sela ne ostanu prazna - rekao je Šarović za "Oslobođenje".

 
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara