Radi se o restoranu Azurmendi smještenim u Španiji, u mjestu Larabecu, u kojem šef Eneko Atksa izvodi svoje kulinarske čarolije i kreira interesantnu, modernu baskijsku kuhinju. Ovo inače nije prva prestižna titula Azurmendi restorana, jer on već posjeduje tri Mišelin zvjezdice.

Kada posmatramo cijelu sliku, na listi 100 najboljih restorana dominiraju Sjedinjene Države, koje zauzimaju čak četvrtinu pozicija, uključujući 10 restorana samo u Njujorku. Posle njih, slijedi Francuska sa čak 18 restorana, osam sa adresama u Parizu.

Potom, kulinarske prestonice ove liste su San Francisko sa pet, kao i London, Hong Kong, Čikago i Tokio sa po tri.

Šesto izdanje ove dodjele nagrada dodelilo je nagradu za životno djelo šefu Džoelu Robušonu, a italijanskog šefa Masima Boturu proglasilo za kuhara godine. Dominik Kren iz San Franciska proglašen je za zvijezdu u usponu.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara