-

Od zemlje sa veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju - istakao je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u svojstvu guvernera uime Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Kipru.

Na skupu, na kojem učestvuje više od 70 ministara finansija i ekonomije iz cijelog svijeta te 3.000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić uspješno su prezentirali potencijale BiH i mogućnosti ulaganja, u okviru posebno organizirane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Šarović je podsjetio da su investicije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH prošle godine iznosile 200 milona eura, blizu rekordnim ulaganjima, te kazao da se sličan nivo investicija BiH očekuje i u ovoj godini.

- EBRD ima aktivnih oko 60 projekata u BiH. Oni su u najvećoj mjeri usmjereni na infrastrukturu, lokalne zajednice te mala i srednja preduzeća, koja su uz ove kreditne linije značajno poboljšala svoju konkurentnost i postigli standarde EU - istakao je ministar.

Napomenuo je da je BiH dosada bila zemlja sa malom stopom iskorištenosti fondova EBRD-a, a da je sada većina njih postala operativna. Značajna korist od ovih fondova također se pokazala u ulaganju u izgradnju koridora 5-C, a 65 miliona eura uloženo je u potpunu rekonstrukciju dionice magistralnih puteva koje su pretrpjele velike štete u poplavama 2014. godine.

Stranim investitorima je ukazano na važnost ulaganja u energetski sektor, posebno zbog činjenice da je trenutno iskorišteno svega 38 procenata ovog potencijala.

Tokom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicionog odbora EBRD-a sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD finansirati s ciljem povećanja i podrške investiranju u BiH.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak ministra Šarovića sa direktorom EBRD-a za zapadni Balkan Holgerom Muentom, kao i potpisivanje sporazuma o konkretnim ulaganjima kroz dogovorene projekte, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara