-

Starije generacije dobro pamte Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) iz osamdesetih godina, koji je bio ideološki osnov za Miloševićevo velikosrpsko ubijanje drugih naroda i republika. 

Kvazinaučnim pristupom pokojni akademik Dobrica Ćosić ili zločinac Vojislav Šešelj su javno tvrdili da Hrvati nisu narod i da su Bošnjaci nepostojeći narod, odnosno da su Srbi. 

Ideološki fašizam

I taman kad se pomislilo da je pokrštavanje Bošnjaka u Srbe završeno suverenošću Bosne i Hercegovine, velikim žrtvama i šehidima koji su za njenu slobodu dali mnogi Bošnjaci rođeni u tadašnjoj zajedničkoj državi, na političkoj sceni se kao kvaziideolog pojavio Semir Efendić. Njemu, poput beogradskih četničkih krugova, čak ništa ne znači činjenica da su u svim novonastalim državama bivše Jugoslavije Bošnjaci potpuno prepoznati kao narod i nacija, s pravom na političko organiziranje. 

Efendić: Mladomuslimanski načelnik na velikosrpskom putu

Svojom tvrdnjom da Bošnjaci, primjerice, iz Crne Gore ili Srbije to nisu i da ne mogu biti, ovaj mladomuslimanski miljenik se vratio tamo gdje su nekada, u Drugom svjetskom ratu, bile pojedine Handžar divizije - u čisti, ovoga puta, ideološki fašizam!

Čengić: Njegova infrastruktura politički stvorila Efendića

Efendić, protiv kojeg se vodi više antikorupcijskih istraga i koji pripada tzv. ekskluzivističkom klubu pet vladajućih familija u Bošnjaka, ušao je u reduciranje bošnjačkog jedinstva i širenje općeg nejedinstva u ovom narodu radi stvaranja fildžan-državice. 

Milošević: Balkanski krvnik se vodio projektom SANU-a 

Podsjetimo, Efendić je na skupu u Mostaru javno govorio da Bosnu i Hercegovinu, za koju je život dalo 200.000 ljudi, treba, prema njegovim maloumnim stajalištima, podijeliti i da ne može biti zajedničkog života Bošnjaka i Hrvata.

Potpredsjednik SDA, rođen pokraj Goražda, i njegove frustracije i ne bi bile problem da on nije postao portparol radikalnog islamističkog kruga. Nije nikakva tajna, Efendić je dio političke klike Hasana Čengića i Bakira Izetbegovića. 

Ćosić: Velikosrpski ideolog tvrdio da su Bošnjaci ustvari Srbi?!

Lideri i moćnici iz sjene, koji tobože život dadoše za jedinstvo Bošnjaka, isturili su u prvi medijski plan čovjeka velikosrpskih teza i velikosrpskih podjela predviđenih za Bošnjake. 

Radikalno krilo 

Historijski poraženi što je odbijena ponuda Tuđmana i Miloševića o stvaranju muslimanske državice u srcu Evrope, radikalno krilo ''Mladih muslimana'' sada se vraća na taj stari put i istovremeno pokušava testirati kakve će biti reakcije.

Iluzorno je očekivati da se SDA u trenucima velikog unutarstranačkog raskola može distancirati od svog politički pomahnitalog potpredsjednika.

Ali javnost, očigledno, može. To najbolje potvrđuje i Facebook status poznatog novinara Adnana Rondića, koji je javno odgovorio na Efendićeve opasne teze i poruke.

Budžetske familije 

Semir Efendić pripada svom lokalno-zavičajnom klanu, koji je zaposlen na više desetina važnih i dobro plaćenih budžetskih pozicija. Načelnik Novog Grada, koji zaboravlja da je upravo on rođen u istoj nekadašnjoj zajedničkoj državi, s cijelim korpusima koje sada javno vrijeđa i pokrštava, očito to radi u namjeri da sakrije vlastiti nepotizam i zloupotrebe na štetu narodne, odnosno radničke i seoske djece. Iste one djece za koju su govorili Efendićevi ideološki očevi da treba da idu u rov, a njihova će mlada elita ići na školovanje u Maleziju i kasnije vladati državom. 

Efendić je, zaista, bio na školovanju u Maleziji i s cijelom ekipom „mladomalezijaca“ preuzima sve jače funkcije u SDA i državi. Oni koji su svojim izgubljenim životima napunili brojna mezarja širom BiH da bi Efendić i kompanija uživali, više im nisu bitni. 

 

Izvor: Informativa.ba, Avaz
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara