-

U Republici Srpskoj u toku je preventivna vakcinacija goveda protiv bolest „kvrgave kože“ i planirano je da se provede do polovine maja.

Za ovaj posao sredstva za vakcinu osigurana su od donatora (Švedska agencija za razvoj i pomoć poljoprivredi – SIDA i Evropska komisija), dok se sredstva potrebna za aplikaciju vakcine, tj. sprovođenje vakcinacije od četiri KM po grlu, moraju osigurati iz budžeta.

-Vakcinacija će za farmere biti potpuno besplatna, jer se radi o bolesti koja, u slučaju pojave, može nanijeti ogromne štete govedarstvu, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Nakon što je u ljeto 2016. godine virusna zarazna bolest zvana „kvrgavost kože goveda“ (virusni nodularni dermatitis goveda) ozbiljno zaprijetila iz pravca Srbije i Crne Gore, a virusna bolest zvana „plavi jezik“ (kataralna groznica ovaca, Bluetonge) izazvala epizootiju kod ovaca i goveda u cijeloj RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je organizovalo niz sastanaka stručnjaka iz oblasti zaraznih bolesti na kojima je raspravljano o najboljim i najekonomičnijim modelima suzbijanja ovih bolesti.

Ministarstvo je učestvovalo i na sastancima i radu Zajedničkog centra u BiH za kontrolu bolesti „plavi jezik“ i „kvrgavost kože goveda“ na kojima su prezentovani zaključci sa ministarskih konferencija u Sofiji, Istanbulu i Crnoj Gori.

Za navedene zarazne bolesti, koje se prenose preko vektora – hematofagnih insekata, zbog zahtjeva veterinarske struke i zbog praktičnih i finansijskih razloga, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine dogovoreno je provođenje mjera na cijeloj teritoriji BiH, koje podrazumijevaju vakcinaciju svih preživara protiv bolesti „plavog jezika“ te vakcinaciju svih goveda protiv bolesti „kvrgave kože“, kako bi se spriječio unos virusa uzročnika i ograničilo njegovo širenje nakon eventualnog unosa.

Za bolest „plavi jezik“ planirano je provođenje vakcinacije svih ovaca i goveda o trošku vlasnika, naveli su u entitetskom resornom ministarstvu.

Odobren je uvoz vakcina koje se koriste u Evropskoj uniji i omogućena je upotreba vakcine s više sojeva virusa.

Troškove vakcinacije protiv bolesti „plavi jezik“ plaća vlasnik, kao što plaća i obilježavanje životinja.

Cijena vakcine je procijenjena na 2,34 KM, a cijena vakcinacije je četiri KM po grlu za goveda i 2,5 KM po grlu za ovce i koze, što ukupno iznosi i koštat će vlasnike životinja 6,34 za goveda i 4,84 KM za ovce i koze.

Što se tiče sredstava neophodnih za provođenje mjera zaštite životinja od bolesti „kvrgavost kože goveda“ i „plavi jezik“ Vlada RS-a osigurat će sredstva u iznosu od 940.000 KM.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara