Čelnici Kantona Sarajevo i načelnici sarajevskih općina razgovarali su u četvrtak o aktuelnim temama koje definišu i određuju nove okvire nadležnosti i odnose Kantona Sarajevo i jedinica lokalne samouprave, a to su Amandmani na Ustav, novi Zakon o prostornom uređenju i razvoju turizma.

Presude Ustavnog suda o razgraničenjima kantonalne i općinske nadležnosti jasno su odredile da trenutni Ustav KS treba mijenjati.

Na sastanku je predloženo da se kroz tri sedmice javne rasprave, zajednički definišu i urede sva otvorena pitanja u ovom propisu, a nakon usvajanja Amandmana na Ustav najavljena je izrada i donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi koji će bliže i preciznije urediti i propisati oblike i načine međusobnog djelovanja Kantona, Grada i općina.

U raspravi o Zakonu o prostornom uređenju, načelnici su na ovom sastanku predložili nekoliko ključnih izmjena. Prva određuje da se regulacioni planovi svih općina donose na nivou općina, da Urbanistički plan za Grad Sarajevo donosi gradski nivo vlasti, dok bi Prostorni plan, kao i do sada, donosio Kanton Sarajevo.

Također, predložene su izmjene koje se tiču izdavanja građevinskih dozvola. Dosad je za objekte veličine veće od 5.000 m² dozvole za gradnju davao KS. Novi prijedlozi podižu tu granicu tako da bi ove dozvole Kanton izdavao za objekte veličine 10.000m² ili 15.000 m², dok bi za sve ostale objekte ispod te kvadrature dozvole za gradnju izdavao nadležni općinski organ.

Nesumnjivo kao preduvjet za poboljšanje poslovne klime, istaknuto je da je potrebno brže izdavanje dozvola za gradnju.

Premijer KS Elmedin Konaković smatra da će novi Zakon o prostornom uređenju značajno poboljšati ambijent za gradnju u Kantonu Sarajevo, te da će to unaprijediti poslovni ambijent i olakšati put novim investicijama.

S obzirom na to da turizam predstavlja najbržu rastuću privrednu oblast u Sarajevu, istaknuto je da je njegovo unapređenje i razvoj i za Kanton i za općine posebno bitan.

Učesnici sastanka, kako je saopćeno iz Press službe KS, složili su se da ova privredna grana treba biti u nadležnosti Kantona i FBiH, te da bi prihod od boravišne takse, u omjeru do 70 posto trebao pripasti Kantonu Sarajevo, 20 posto općinama i 10 posto Federaciji BiH.

Zajedničkom radnom sastanku prisustvovali su i predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, gradonačelnikom Sarajeva Abdulah Skaka, načelnici šest sarajevskih općina, Semir Efendić (Novi Grad), Ibrahim Hadžibajrić (Stari Grad), Nedžad Ajnadžić (Centar), Ibro Berilo (Trnovo), Senaid Memić (Ilidža) i Akif Fazlić (Ilijaš ), a općine Vogošća, Hadžići i Novo Sarajevo na ovom sastanku su imali svoje ovlaštene predstavnike.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara