-

 Demokratska fronta ocijenila je danas da će u fokusu "političkih bitaka" u BiH u narednom periodu biti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Obzirom na to da će u narednom periodu u fokusu političkih bitaka u Bosni i Hercegovini biti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, pored 'gorućih tema', kao što je pitanje broja i 'nacionalne slike' izbornih jedinica u BiH, Demokratska fronta (DF) želi da ukaže na važnost izmjena i drugih odredbi Izbornog zakona, koje nisu u žiži interesovanja javnosti, a pritom su ključne za provedbu demokratskih izbora, dok ih vladajuće strukture svjesno zanemaruju, obzirom na to da im bilo kakvo njihovo problematiziranje ne ide u prilog, saopćeno je iz DF-a.

- Demokratska fronta u potpunosti stoji iza svojih prijedloga  izmjena i dopuna  Izbornog zakona BiH koje je uputila u parlamentarnu proceduru još početkom 2016. godine, kao i prijedloga zastupnika  SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića koji je uputio  Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH - navodi se u saopćenju.

Iz DF-a podsjećaju da se u prijedlogu zastupnika Denisa Bećirovića mijenja Izborni zakon BiH u smislu da zabranjuje osobama koje su osuđene za krivična djela ratnog zločina da budu birani ili imenovani na bilo koju javnu funkciju u BiH, dok se u prijedlogu DF-a iz 2016. godine, osim navedene problematike tretiraju i pitanja mijenjanja strukture i odgovornosti izborne administracije, počevši od Centralne izborne komisije, općinskih i gradskih izbornih komisija, pa do biračkih odbora, te raspisivanja vandrednih izbora.

DF, stoga, smatra da se ograničavanje prava lica koja su odslužila kaznu  izrečenu od Haškog tribunala ili od domaćih ili stranih sudova iz istih razloga, na zabranu pasivnog biračkog prava, nalazi i u činjenici da se u samom Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, kao sastavnom dijelu Ustava Bosne i Hercegovine, u kojem se u članu 25. tačka b) propisuje da će „svaki građanin imati pravo i mogućnost, bez bilo kakvih ograničenja pomenutih u članu 2. glasati i biti izabran“, ali se prethodno navodi da će uživati ova prava i mogućnosti - bez nerazumnih ograničenja.

- Smatramo da je ograničavanje na zabranu pasivnog biračkog prava takvim licima, sasvim razumno ograničenje, zbog povjesnih okolnosti zbog kojih su osuđeni, i stanja u postratnom bosanskohercegovačkom društvu - navodi se.

Također, DF smatra "da se prema važećim izbornim propisima provodi apsolutna kontola građanskog demokratskog procesa od strane političkih stranaka, uz minimalno učešće kontrole građana".

DF se zalaže da se za bar 50 posto mjesta u biračkim odborima općinskim/gradskim izbornim komisijama raspisuju javni konkursi na kojima bi prvenstvo imali punoljetni građani (osobe sa pravom glasa) prijavljeni na biro za zapošljavanje. Time bi se postigla veća transparentnost i demokratizacija kontrole izbornog procesa a omogućila bi se povremena zarada (svake dvije godine) dijelu nezaposlenih građana. Isto tako, DF smatra da je nužno zabraniti bivšim članovima rukovodstava ili dužnosnicima političkih stranaka da budu članovi izborne administracije.

- DF posebno želi ovim putem da ukaže da važnost načela, propisanog članom I.2. Ustava Bosne i Hercegovine, da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonima i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Smatramo da je depolitizacija izborne administracije i mogućnost raspisivanja i vandrednih izbora, ukoliko za njima postoji razumna potreba, osnov su slobodnih i demokratskih izbora - navodi se u saopćenju.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara