-

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen je ovogodišnji Program rada Doma, koji se zasniva na zakonima iz Reformske agende s ciljem postizanja boljeg poslovnog ambijenta.

Tako su osnovni pravci djelovanja Doma usmjereni na: reforme društveno-ekonomskog sektora u nadležnosti Federacije BiH, reforme u radnom i socijalnom sektoru, jačanje društvene stabilnosti Federacije BiH sa posebnim osvrtom na jačanje demokratskih odnosa, vladavine prava, građanskih i vjerskih sloboda, te osiguranje socijalnih prava.

Iniciranje i provođenje reformi iz usvojene Reformske agende usklađenih sa potrebama Bosne i Hercegovine na putu euroatlanskih integracija, te usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU također su pravci ovogodišnjeg djelovanja poslanika.

- Pored usvajanja zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, početkom juna bit će definisana još jedna izmjena u Zakonu o radu - istakao je Feni predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić.

Nakon održanih tematskih sjednica o problemu iseljavanja stanovništva s područja FBiH i stanju drvno-prerađivačke industrije, u pripremi je, kaže, tematska sjednica o kvaliteti hrane koju svakodnevno koriste građani Federacije BiH.

Iz opozicije je sugerisano da ne postoji dinamički plan usvajanja zakona.

- U radnom planu nisu naznačeni rokovi i predlagači razmatranja zakona i drugih akata pa će svi materijali biti razmatrani nakon dostavljanja u parlamentarnu proceduru u skladu sa rokovima propisanim Poslovnikom Predstavničkog doma - stoji u Programu rada.

Nakon usvajanja ovog dokumenta bit će sačinjen prečišćeni tekst Programa rada Predstavničkog doma za 2017. godinu sa ugrađenim novim prijedlozima i inicijativama.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara