-

Na Skupštini dioničara Tvornice cementa Kakanj (TCK) danas je usvojen godišnji izvještaj o poslovanju za 2016. godinu sa izvještajima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju i nezavisnog revizora.

U 2016. godini Tvornica cementa Kakanj ostvarila je prodaju koja je na otprilike istom nivou kao i u godini prije, odnosno 433 hiljade tona cementa, dok je dobit iznosila 17,7 miliona KM.

Skupština je donijela odluku da se dio dobiti iz 2016. godine isplati dioničarima putem dividendi u iznosu od 1,86 KM po dionici. Dioničari su također donijeli odluku o angažmanu nezavisnog revizora.

Generalni direktor TCK Branimir Muidža, prezentirao je dioničarima i članovima Nadzornog odbora rezultate postignute tokom prethodne godine i tom prilikom istakao da je to bila još jedna teška godina za građevinski sektor BiH zbog kašnjenja u početku gradnje velikih infrastrukturnih objekata koji bi mobilizirali građevinski sektor, a time i sveukupnu privredu države.

Također je istakao da je TCK ipak ostvarila pozitivne rezultate čemu je doprinijelo nekoliko značajnih faktora.

- Prije svega, intenzivnom komunikacijom sa našim vjernim kupcima, unapređenjem kvalitete proizvoda i usluga, te optimizacijom strukture glavnih troškova uspjeli smo ostvariti rast i iznaći sredstva za kvalitetno i značajno investiranje koje je u 2016. godini bilo dvostruko veće nego u 2015. - rekao je Muidža.

Tokom 2016. godine, TCK je privela kraju jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u posljednjih nekoliko godina, a to je projekat ugradnje novih vrećastih filtera na mlinove cementa. Radi se o najboljoj dostupnoj tehnologiji današnjice čime TCK nastavlja da slijedi jedan od glavnih principa na kojima zasniva svoje poslovanje a to je zaštita okoliša.

Pored toga, intenzivno se radi na daljoj modernizaciji laboratorije što podrazumijeva automatizaciju uzimanja uzoraka kako bi se u svakom trenutku imala potpuna kontrola nad kvalitetom u proizvodnom procesu. 

TBG BH, kćerka kompanija TCK, također je ostvarila veoma dobre rezultate.

Proizvodnja betona u 2016. veća je za 60 posto u odnosu na 2015. Ovakav trend je posljedica pokretanja većih projekata na izgradnji Koridora 5C, kao i kupovinom dvije betonare na području Sarajeva i Zenice što je rezultiralo povećanjem volumena prodaje.

U 2016. godini TBG BH d.o.o. Kakanj postala je prva kompanija u Bosni i Hercegovini koja je implementirala sistem kvalitete proizvodnje betona prema evropskim standardima BAS EN 206- 1.

Implementacija evropskih standarda u proizvodnji betona je izvršena na svim betonskim postrojenjima koja posluju na području Federacije Bosne i Hercegovine. Time je još jednom potvrđeno da je TBG BH lider u proizvodnji betona i primjeni novih zakona i standarda.

Direktor Muidža također je istakao da je Tvornica cementa Kakanj krajem prošle godine postala prva kompanija u BiH koja je dobila Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti.

- Najviša ocjena boniteta upućuje da naše poslovanje krasi izuzetna finansijska stabilnost, visoka kvaliteta upravljanje kapitalom, uspješno upravljanje rizicima i svim poslovnim procesima što ukazuje na kvalitetu upravljanja, najviše razinu poslovne vjerodostojnosti Tvornice - rekao je Muidža.

Janos Szarkandi, predsjednik Nadzornog odbora, obratio se Skupštini na kraju zasjedanja uputio je čestitke svim radnicima i rukovodstvu TCK na izvanrednim rezultatima koje postižu iz godine u godinu.

Dodao je da je veliko zadovoljstvo pratiti i nadzirati razvoj ovako uspješne kompanije.

Tvornica cementa Kakanj, vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, privatizovana je 2000. godine.

Većinski dioničar Tvornice cementa Kakanj je HeidelbergCement grupacija. U proteklih šesnaest godina u Tvornicu cementa Kakanj i povezane djelatnosti uloženo je više od 200 miliona KM.

Tvornica cementa Kakanj vlasnik je kompanije TBG BH d.o.o za proizvodnju i distribuciju betona, koja ima šest betonara u Sarajevu, Zenici, Lukavcu i Banjaluci, te kompanije TBG Beton d.o.o. Zagreb sa šest betonara u Republici Hrvatskoj. Ovlašteni uvoznik za Hrvatsku je kompanija Dunav-Drava cement d.o.o. Zagreb.

HeidelbergCement je svjetski tržišni lider u proizvodnji agregata i jedan od najvećih proizvođača cementa, betona i drugih povezanih proizvoda, što ga čini jednim od najvećih proizvođača građevinskih materijala na svijetu. Kompanija zapošljava oko 60.000 ljudi na 3.000 lokacija u 60 zemalja svijeta, saopćeno je iz TCK.

Oznake: #TCK #skupština
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara